Περί καινών, κενών και εν γένει δαιμονίων της δικαιοσύνης

Είναι κοινός τόπος ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο έτσι, αλλά και κάθε φορά που επιχειρείται οποιαδήποτε αλλαγή της, βρισκόμαστε να υπερασπιζόμαστε αυτό που δεν πάει άλλο. Στην περίπτωση των Δικηγορικών Συλλόγων αυτό βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή του, αντανακλώντας το στη συνέχεια και στον ευρύτερο χώρο της δικαιοσύνης και της οικονομίας. Ο χώρος των δικηγόρων εδώ και καιρό ασφυκτιά εντός των μορφών και δομών διάρθρωσης της δικαιοσύνης και του επαγγέλματος. Μορφών, που αντιστοιχούν στα δεδομένα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ασφυκτιά επίσης από την έλλειψη εθνικής διάρθρωσής του, τη στιγμή που η δικηγορία τοις πράγμασι ασκείται σε εθνικό επίπεδο. Θεσμικές και υποκειμενικές αδυναμίες έχουν φέρει την κατάσταση σε επικίνδυνο σημείο πια, με ανομολόγητο επίδικο τη μορφή του επαγγέλματος στη μεταμνημονιακή εποχή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αναφέρομαι στην επιλογή του δημοψηφίσματος που διεξάγεται πανελλαδικά επί διήμερον, με βασικό του ερώτημα το «ναι» ή το «όχι» στην τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μορφή των κινητοποιήσεών μας εναντίον του. Πρόκειται για την πολλοστή τροποποίηση του κώδικα εντός της τελευταίας τετραετίας (προσπάθησα να υπολογίσω την αρίθμησή της, αλλά έχασα τη σειρά), υπαγορευμένη από την επείγουσα ανάγκη να επιδείξουμε ότι γίνονται βήματα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, κι ας μην γίνονται. Η διαβούλευση που προηγήθηκε, ισχνή και προσχηματική, απέφερε μάλλον ουδέν. Οι δικαστικές ενώσεις διαφωνούν. Οι δικηγορικοί σύλλογοι, αν και ενήμεροι από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς καμμία διαδικασία ενημέρωσης και εσωτερικού διαλόγου το διάστημα που προηγήθηκε, οδηγούνται κατ’ ευθείαν στην επιλογή της αποχής η οποία θα μετατραπεί σε διαρκείας, για ένα νομοσχέδιο, που είναι άγνωστο το πότε θα συζητηθεί στη Βουλή. Και σε κείνη του δημοψηφίσματος.

Είναι φανερό, ότι η επιλογή αυτή μόνον την ουσία δεν υπηρετεί. Σε μία εκτεταμένη τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τροπολογίες διατάξεων άλλες αναγκαίες, άλλες κακές, άλλες θετικές και, πάντως, όλες πρόχειρες, η απάντηση των δικηγορικών συλλόγων, -επιστημονικών κατά κύριο λόγο-, ΔΕΝ μπορεί να είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι». Στην αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου δεν μπορεί να αντιτάσσεται αδιαλλαξία διά της αποχής. Απαιτείται πολύ πιο περίτεχνη διαχείριση, επιστημονικότητα, διεπιστημονική προσέγγιση των ρυθμίσεων που άπτονται και της οικονομίας, στάθμιση κοινωνικών αγαθών. Ανάδειξη των αδυναμιών σε υποδομές (η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων αποτελεί πολύ μακρινό όνειρο ακόμη), σε διάρθρωση, σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αδυναμία, προφανής· αυτό που σε όλες τις προηγμένες χώρες λύνεται με το λεγόμενο «lobbying», παράγοντας συναινέσεις, στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με αποχή, μηδενίζοντας εξ αρχής τα περιθώρια βελτίωσης των προτεινομένων διατάξεων.

Στο ερώτημα, εάν οι προτεινόμενες διατάξεις θα επιφέρουν επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η απάντηση είναι ένα σαφές όχι. Η επιτάχυνση απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο, περίπλοκο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, για να λυθεί με μία τροποποίηση των κανόνων διεξαγωγής της αστικής δίκης. Όμως, και στο ερώτημα, εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί την απάντηση στις προτάσεις της κυβέρνησης, η απάντηση είναι ένα εξ ίσου σαφές όχι.

Είναι προφανές, ότι η προσωπική μου θέση, -που μπορεί να μην είναι τόσο προσωπική εν τέλει- βρίσκεται απολύτως πέραν του «ναι» και του «όχι». Και, άρα, αρνούμαι να καταμετρηθώ είτε στο ένα, είτε στο άλλο.

Ντόρα Τσικαρδάνη

1 σχόλιο

Filed under ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

One response to “Περί καινών, κενών και εν γένει δαιμονίων της δικαιοσύνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s