Δοκιμασία η ανάδειξη νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην εφημερίδα «Καθημερινή», οι αντοχές των κυβερνητικών εταίρων για πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις θα δοκιμαστούν για άλλη μία φορά με αφορμή τις «σαρωτικές» αποχωρήσεις από ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης στο τέλος του μήνα, καθώς συμπληρώνεται το προβλεπόμενο «όριο ηλικίας» κορυφαίων παραγόντων της δικαστικής ιεραρχίας.

Οι ηγετικές θέσεις στη δικαστική ιεραρχία, εκτός από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιω. Καραβοκύρη που παραμένει, «αδειάζουν» καθώς αποχωρούν τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κων. Μενουδάκος, όσο και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρένα Ασημακοπούλου, ενώ ήδη κενή παραμένει, λόγω της πρόωρης αποχώρησης του κ. Ιω. Τέντε και η θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα αποχωρούν αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και πολλοί αρεοπαγίτες.

Η επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας στην παρούσα συγκυρία με την αναγκαιότητα η Δικαιοσύνη να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, απασχολεί ήδη ζωηρά τα επιτελεία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η αναζήτηση προσώπων για τα οποία θα υπάρξει σύγκλιση των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι το ζητούμενο των διαδικασιών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει προσωπικά το «σήμα» για αξιοκρατικές επιλογές προκειμένου η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στο σύνθετο και πολύπλευρο ρόλο στις παρούσες δυσμενείς συνθήκες.

Από το περιβάλλον του κ. Αντ. Σαμαρά έχει καταστεί σαφές, ότι η κυβέρνηση δεν προσβλέπει σε επιλογές με βάση άλλα κριτήρια πλην της αξιοκρατίας και στο σημείο αυτό τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φώτης Κουβέλης εμφανίζονται καταρχήν σύμφωνοι, ενώ οι όποιες διαφορετικές -διότι υπάρχουν- προσεγγίσεις αφορούν τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστικών που θα επιλεγούν από το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος του μήνα.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει, πως πρέπει για την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην επαναληφθούν φαινόμενα τριβών και διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς το θέμα της επιλογής των ανώτατων δικαστικών που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και πολιτικές κόντρες.

Κι ενώ στο πλαίσιο των επιλογών οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται καταρχήν σύμφωνοι, το θέμα της τήρησης της δικαστικής επετηρίδας, ως βασικό κριτήριο επιλογής είναι εκείνο που δυσκολεύει στην επιλογή συγκεκριμένων ανώτατων δικαστικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης που έχει και το θεσμικό βάρος της εισήγησης στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένει στο να τηρηθεί η δικαστική επετηρίδα και να επιλεγούν με βάση αυτή οι ανώτατοι δικαστικοί που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ρουπακιώτης, μάλιστα, επικαλείται την επιλογή πριν από ένα χρόνο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κων. Μενουδάκου με βάση τη δικαστική επετηρίδα, ενώ από τη Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ προτείνεται οι επιλογές να γίνουν πρωτίστως στη βάση της καταλληλότητας και της αξιοκρατίας και να τηρηθεί δευτερευόντως και η δικαστική επετηρίδα.

Πάντως, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να επιλεγεί ένας από τους σημερινούς αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου, μεταξύ των κ. Μιχ. Θεοχαρίδη, Βασ. Λυκούδη που θα παραμείνουν για ένα χρόνο και του κ. Αθ. Κουτρουμάνου που αν επιλεγεί θα μείνει για δύο χρόνια. Για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ως μοναδική υποψηφιότητα φέρεται ο αντιπρόεδρος κ. Σωτ. Ρίζος που διαθέτει και υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα.

Γρίφος για τον νέο Εισαγγελέα του Α.Π.

Ανοικτό παραμένει προς το παρόν από ποια «δεξαμενή» θα επιλεγεί ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά την αποχώρηση του κ. Ιω.Τέντε, ο οποίος ήδη κατέλαβε τη σημαντική θέση του εθνικού συντονιστή σε θέματα διαφθοράς.

Οι κυβερνητικοί εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έχουν καταλήξει στο αν ο νέος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου θα προέρχεται από το εισαγγελικό σώμα, αν δηλαδή θα επιλεγεί για τη θέση αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ή αν η επιλογή γίνει από δικαστές, δηλαδή από αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου ή αρεοπαγίτες.

Να σημειωθεί ότι και ο κ. Τέντες προερχόταν από το δικαστικό σώμα όπως και οι περισσότεροι που κατέλαβαν τα τελευταία χρόνια την κορυφαία θέση της εισαγγελικής αρχής, πλην του κ. Γ. Σανιδά που ήταν εισαγγελικός λειτουργός. Πάντως, αν επιλεγεί εισαγγελικός, πρώτη στην επετηρίδα είναι η κ. Ευτέρπη Κουτσαμάνη που εκτελεί προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ συζητούνται και τα ονόματα αντεισαγγελέων που βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις της δικαστικής επετηρίδας, ενώ αν η επιλογή γίνει τελικά από τους δικαστικούς επικρατέστεροι είναι κάποιοι από τους σημερινούς αντιπροέδρους.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιος από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα διαδεχθεί τον κ. Παν. Νικολούδη, επικεφαλής ώς σήμερα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, του οποίου η θητεία λήγει.

Πηγή: kathimerini.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s