Αύξηση του δικαστικού ενσήμου και επείγουσες ρυθμίσεις από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 05.12.12

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 237/05.12.12, στο Κεφάλαιο ΣΤ΄, άρθρο 16, συμπεριλαμβάνονται και «Επείγουσες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στις διευθετήσεις των επειγουσών εκκρεμοτήτων με τα συγχωνευόμενα Ειρηνοδικεία, δεν συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη για τα Υποθηκοφυλακεία.

Σημειώνουμε, ότι τροποποιείται και πάλι ο υπολογισμός του δικαστικού ενσήμου, το οποίο αυξάνεται για δεύτερη φορά σημαντικά.

Με τις διατάξεις αυτές λοιπόν, προβλέπεται:

 • Η παραμονή των εδρών των Συμβολαιογράφων στις έδρες των καταργούμενων Ειρηνοδικείων.
 • Η διενέργεια των εκκρεμών σε συγχωνευθέντα Ειρηνοδικεία πλειστηριασμών, στο κατάστημα του συγχωνεύσαντος Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με το π.δ. 110/2012, κατά την προσδιορισθείσα ημερομηνία.
 • Η αυτοδίκαιη μεταφορά των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών από τα συγχωνευθέντα δικαστήρια, στο νέο δικαστήριο, που προκύπτει.
 • Η μεταφορά των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων από τα συγχωνευθέντα δικαστήρια, στο νέο δικαστήριο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν.4024/2011.
 • Η παράταση της ισχύος των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων του διαγωνισμού για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, που προκηρύχθηκε με την απόφαση 5223/23.01.09 του Υπουργού Δικαιοσύνης.
 • Η παράταση της ισχύος του πίνακα επιτυχόντων υποψηφίων δοκίμων Ειρηνοδικών Δ΄ τάξεως (Γ΄1046) εχως 31.12.13.
 • Η δυνατότητα αναγνώρισης τίτλου διαπίστευσης διαμεσολαβητή, που έχει αποκτηθεί από φορέα κατάρτισης αλλοδαπής προέλευσης, κατόπιν εκπαίδευσης παρασχεθείσας στην Ελλάδα, εφ’όσον ο τίτλος αυτός αποκτήθηκε μέχρι την αδειοδότηση και έναρξη λειτουργίας φορέα ή φορέων κατάρτισης τους άρθρου 5 του ν.3898/2010 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι την 31.12.12.
 • Η αντικατάσταση του εδαφίου (β) της περιπτώσεως 6 της παραγράφου ΙΓ του ν. 4093/2012, ως εξής: καταβολή ποσοστού οκτώ τοις χιλίοις (8ο/οο) υπέρ του ΕΤΑΑ (Τομέας Ασφάλισης Νομικών) , ποσοστού οκτώ τοις χιλίοις (8ο/οο) υπέρ του οικείου Ταμείου Υγείας Δικηγόρων και, χαρτόσημο ποσοστού 2,4% επί του ποσού 8ο/οο του δικαστικού ενσήμου.  Κατά συνέπεια, η διάταξη περί δικαστικού ενσήμου, διαμορφώνεται ως εξής: «Το δικαστικό ένσημο καθορίζεται σε ποσοστό οκτώ τοις χιλίοις (8 %ο) επί της αξίας του αντικειμένου της αγωγής ή άλλου δικογράφου που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε δικαστήριο του Κράτους και υπόκειται σε δικαστικό ένσημο κατά τις οικείες διατάξεις, εφόσον το αιτούμενο ποσό είναι ανώτερο των διακοσίων (200) ευρώ. Επί πλέον αυτού, καταβάλλεται ποσοστό 8 %ο υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), ποσοστό 8 %ο υπέρ του οικείου Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων και χαρτόσημο ποσοστού 2,4% επί του ως άνω ποσοστού  8 %ο) του δικαστικού ενσήμου. Από την ισχύ της παρούσας διάταξης, παύει να ισχύει κάθε άλλη που αφορά καθορισμό του δικαστικού ενσήμου, κατά τα ανωτέρω ποσοστά εκτός της παραγράφου 1Α περίπτωση η` του άρθρου 10 του ν.δ. 1017/1971»

Το σύνολο των διατάξεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΠΡΑΞΗ ΝΟΜ. ΠΕΡΙΕΧ. (05.12.12)

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ

One response to “Αύξηση του δικαστικού ενσήμου και επείγουσες ρυθμίσεις από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 05.12.12

 1. Giorgos

  ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s