Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

Με συνέντευξη τύπου παρουσίασε στις 15.11 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης το σχέδιο για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων.

Ο νέος κώδικας ξεκινά με την επισήμανση: «Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου».

Οι διατάξεις του αναπτύσσονται σε 7 κεφάλαια και 156 άρθρα.

Ρυθμίζει με λεπτομέρειες τα θέματα των δικηγορικών εταιρειών, των εμμίσθων δικηγόρων και της μόνιμης διαιτησίας των δικηγορικών συλλόγων. Διατηρεί τη διάρθρωση των δικηγορικών συλλόγων ανά Πρωτοδικείο (αυξάνοντας τη θητεία τους σε τέσσερα χρόνια) και, κυρίως, διατηρεί την αναχρονιστική μορφή της δευτεροβάθμιας εκπροσώπησης των δικηγορικών συλλόγων με την Ολομέλεια των Προέδρων.

Με τον νέο κώδικα λοιπόν,

  • Ο δικηγόρος μπορεί να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενής.
  • Επιτρέπεται η μαθητεία φοιτητών σε δικηγορικά γραφεία και η διάρκεια της άσκησης παραμένει στους 18 μήνες, ενώ η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται από τον Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου.
  • Συστηματοποιείται η άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα Διοικητικά και Ποινικά δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τα Ειρηνοδικεία, ενώ μέρος της άσκησης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Αντικαθίσταται πλήρως ο θεσμός των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων. Συγκεκριμένα θα διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων. Οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα. Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων. Οι ομάδες βαθμολόγησης θα εδρεύουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αποτελούνται από ένα πρόεδρο Εφετών ή Εφέτες και δύο δικηγόρους.
  • Η προαγωγή του δικηγόρου θα γίνεται πλέον κάτω από την πλήρωση ουσιαστικών, ποιοτικών προϋποθέσεων, ενώ δικηγόροι που έχουν εκλεγεί βουλευτές ή ευρωβουλευτές δεν επιτρέπεται να αναμειγνύονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος του οποίου η ανάληψη της υπεράσπισης μπορεί να θίξει τη φιλοτιμία και τις σταθερές ευαισθησίες της κοινής γνώμης.
  • Απαγορεύεται η έρευνα και κατάσχεση εγγράφων οπουδήποτε και ανεξάρτητα αν ο δικηγόρος υπερασπίζεται κατηγορούμενο ή πολιτικό ενάγοντα ή οποιοδήποτε διάδικο, ενώ για τον δικηγόρο δεν θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για παραβάσεις πλημμελήματα χαρακτήρα, αλλά και απαγορεύεται η σύλληψη δικηγόρου κατά τη διάρκεια της δίκης.
  • Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων μπορεί να υπηρετήσουν μέχρι δυο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τρεις.
  • Αναμορφώνεται πλήρως ο θεσμός του πειθαρχικού δικαίου, σε «μία αυστηρά δικαιοκρατική βάση», ενώ τα πειθαρχικά συμβούλια θα είναι ανεξάρτητα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων.
  • Αναμορφώνεται τέλος ο θεσμός της κακοδικίας και η εξάμηνη παραγραφή γίνεται τριετής.

Όλο το  ΣΧΕΔΙΟ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ εδώ.

Υπενθυμίζουμε, ότι το τριήμερο 7-9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Ολομέλεια των Προέδρων στην Κομοτηνή, με θέμα το προτεινόμενο σχέδιο.

Σχολιάστε

Filed under Δικηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s