Τι λέει η εγκύκλιος Τέντε

Με την υπ’ αριθμόν 4/2012 εγκύκλιό του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες δίνει οδηγίες για την εφαρμογή των κειμένων διατάξεων, για την αντιμετώπιση των φαινομένων «επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχου σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με  τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα, καθώς και της ασκήσεως εμπορικής δραστηριότητας ορισμένων από αυτούς, από οργανωμένες ομάδες πολιτών».

Η εγκύκλιος:

1. Υπενθυμίζει: 

ι) ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» (παρ. 1 άρθρου 2 Συντάγματος), για όλους, όσους βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, «χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων» (άρ. 5 παρ. 2 Σ).

ιι) ότι η επιχείρηση πράξεων επιτρεπομένων μόνον σε υπάλληλο αποτελεί αντιποίηση αρχής, κατ’ άρθρο 175 παρ. 1 ΠΚ, έγκλημα που συμπεριλαμβάνεται στις «Προσβολές κατά της Πολιτειακής εξουσίας».

ιιι) ότι, η προβλεπόμενη από το άρθρο 62 του Συντάγματος άδεια του Βουλευτικού Σώματος για την δίωξη, σύλληψη ή φυλάκιση βουλευτή, ΔΕΝ απαιτείται για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

ιν) ότι, στις περιπτώσεις που απαιτείται άδεια για τη δίωξη βουλευτή, μπορεί να ενεργηθεί ανάκριση για τη βεβαίωση του εγκλήματος και πριν χορηγηθεί η άδεια, χωρίς όμως, να ενεργηθούν ανακριτικές πράξεις, που θίγουν το πρόσωπο, για τη δίωξη του οποίου χρειάζεται η άδεια.

ν) ότι επιτρέπεται η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή, με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες κοινούς πολίτες εκ μέρους των οργάνων της πολιτείας, τα οποία έχουν την ευθύνη, για την αποτροπή της διαταράξεως της δημόσιας τάξης και την πρόληψη των εγκλημάτων (Αστυνομία κ.λ.π.).

νι) ότι, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 275 παρ. 1 και 279 παρ. 1 ΚΠΔ, οι ανακριτικοί υπάλληλοι των άρθρων 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση να συλλάβουν τον δράστη αυτοφώρου εγκλήματος και, να τον οδηγήσουν, χωρίς αναβολή, στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

2. Δίνει οδηγίες στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και, δι’ αυτών και στις αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις:

ια) να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων της παραβάσεως του άρθρου 175 παρ. 1 ΠΚ και τυχόν άλλων αυτοφώρων αξιοποίνων πράξεων ενώπιόν τους και, εάν τούτο είναι εφικτό, να επιχειρούν όλες τις προανακριτικές πράξεις, για την βεβαίωση  της πράξης και την ανακάλυψη του δράστη και, να υποβάλλουν χωρίς χρονοτριβή, τη σχηματισθείσα δικογραφία. 

Σε περίπτωση συμμετοχής βουλευτή, επί μεν κακουργηματικών αυτοφώρων πράξεων, να προβαίνουν στη σύλληψη αυτού, επί δε των λοιπών πράξεων, να ενεργούν οποιαδήποτε ανακριτική πράξη είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος, εξαιρουμένων μόνον των ανακριτικών πράξεων, που θίγουν το πρόσωπο του τελευταίου και, να εφαρμόζουν τα προαναφερθέντα αποτρεπτικά μέτρα.

ιβ) να ενημερώνουν αμέσως τους αρμόδιους Εισαγγελείς για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητώντας και την συνδρομή τους, οι οποίοι να παραπέμπουν τους δράστες στα ακροατήρια, κατ’ εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ή, σε περίπτωση αναβολής, να προσδιορίζουν τις οικείες δικογραφίες, κατά προτεραιότητα.

3. Σημειώνει, ότι η ανωτέρω μεταχείριση των βουλευτών, αφορά τους βουλευτές οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος και, για οποιαδήποτε αξιόποινη συμπεριφορά.

Η  εγκύκλιος Τέντε

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s