Αντιποίηση δικηγορικού λειτουργήματος από πρώην δικαστή

Μετά το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τη δικηγορία πρώην δικαστή, ο ΔΣΑ αντέδρασε με δήλωση του προέδρου του, Γιάννη Αδαμόπουλου, με την οποία, αφ’ ενός μεν επισημαίνεται, ότι ο περί ου ο λόγος δεν διαθέτει την ιδιότητα του δικηγόρου και, αφ’ ετέρου δε, προαναγγέλεται η λήψη και δικαστικών μέτρων εναντίον του. Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με ιδιαίτερη έκπληξη, έγινε τις τελευταίες ημέρες μάρτυρας της έναρξης λειτουργίας συγκεκριμένης ιστοσελίδας προβολής μιας «νομικής εταιρείας εμπορικού χαρακτήρα», όπως επί λέξει αναφέρεται στην εισαγωγή της, με την επωνυμία «Kaloussis & Partners» και έδρα την Αθήνα, επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας αρ. 131, μιας εταιρίας συμφερόντων αποπεμφθέντος από το δικαστικό σώμα πρώην δικαστικού λειτουργού, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου της 16/6/2005, λόγω προηγηθείσας καταδίκης αυτού για πλήθος αδικημάτων σχετικών με τη μέχρι τότε άσκηση των καθηκόντων του. Η ίδρυση, λειτουργία και προβολή της εν λόγω εταιρίας από πρόσωπο στερούμενο της ιδιότητας του Δικηγόρου, αποτελεί  σύμφωνα με το συνδυασμό των διατάξεων των αρθρ. 39 παρ. 1 και 2, 40 παρ. 1 και 2, 41, 42 παρ. 2, 92, 93, 124, 150, 155, 181 παρ. 2 του ν.δ. 3026/1954 «Περί του Κώδικος των Δικηγόρων», όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 14 και 15 του ν. 1366/1983 αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δηλαδή ενέργεια παράνομη, καθώς οι περιγραφόμενες στην εν λόγω ιστοσελίδα υπηρεσίες προσιδιάζουν μόνο στο δικηγορικό λειτούργημα. Άλλωστε, από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι η επιμέλεια των υποθέσεων των πολιτών όχι μόνον ενώπιον των δικαστηρίων αλλά και ενώπιον των διοικητικών αρχών, αποτελεί έργο που ανήκει αποκλειστικά στους Δικηγόρους, δεδομένου ότι αυτοί  λόγω της ειδικής επιστημονικής και επαγγελματικής τους κατάρτισης  είναι ικανοί και κατάλληλοι προς πληρέστερη κατανόηση και ευστοχότερη διεξαγωγή των υποθέσεων ενώπιον των προαναφερθεισών αρχών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι θα προβεί άμεσα στην άσκηση κάθε προβλεπόμενου ενδίκου βοηθήματος κατά της ανωτέρω παράνομης ενέργειας και των υπαιτίων αυτής, αιτούμενος την άσκηση ποινικών διώξεων και την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη από τη διάπραξη αυτών. Παράλληλα, ζητά να κινηθούν επειγόντως από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να παύσει στο μέλλον η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων, να τερματιστεί η λειτουργία όχι μόνο της εν λόγω ιστοσελίδας, αλλά και της ίδιας της ως άνω «νομικής εταιρείας» και να λάβει τέλος η παραπλάνηση των πολιτών και η θέση υπό διακινδύνευση του δικαιώματός τους για αποτελεσματική προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ικανοποίηση των συμφερόντων τους».

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s