Ρουπακιώτης: Τα χέρια μας στις πληγές του σώματος της δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης  συνοδευόμενος από τον υφυπουργό κ. Καραγκούνη, επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΔΣΑ το μεσημέρι της Πέμπτης. «Δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι να βάλουμε τα χέρια μας στις πληγές του σώματος της Δικαιοσύνης, καθώς έχουμε φτάσει στο απροχώρητο», τόνισε  ο υπουργός κατά την επίσκεψή του.

Ο υπουργός και υφυπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχαν σε πολύωρη ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Ο κ. Ρουπακιώτης κάλεσε σε κοινή συνεργασία τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους). Τους κάλεσε σε μια συνεργασία όπου «εκεί θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία, πριν ακόμη η οργή του κόσμου, δικαιολογημένη από κάθε άποψη, ξεσπάσει ακόμη και σε εκείνους που δεν φταίνε».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι δεδομένη και είναι καθημερινά πραγματούμενη και ζητούμενη και στον τομέα αυτό η συμμετοχή των δικηγόρων είναι μεγίστη», και πρόσθεσε ότι «οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για τον καθένα».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος, έκανε ειδική αναφορά στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, λέγοντας: «Η επιβολή ΦΠΑ, η επιχειρηθείσα προσπάθεια απαξίωσης των νόμιμων αμοιβών -παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών αποτελούν πηγή αιμοδοσίας τόσο για τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για ίδια τα κρατικά ταμεία- η αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών σε βαθμό που τις καθιστά δυσβάστακτες, ιδίως για τους νέους συναδέλφους, αγνοώντας τη δυσμένεια της οικονομικής συγκυρίας και την εξ
αυτής αναπόφευκτη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, αποτέλεσαν ενέργειες αποσπασματικές και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, που επέτειναν τα αδιέξοδα στα οποία έχει εισέλθει τελευταία η δικηγορία, με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της Πολιτείας».

Επίσης, αναφορά έγινε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ στη μεγάλη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους των δικαστηρίων. (Πηγή: «Καθημερινή», όλο το ρεπορτάζ εδώ)

Αργά το απόγευμα εκδόθηκε από τον ΔΣΑ το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Κατά τη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο ΔΣΑ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης συμμετείχαν σε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Δικηγορίας και της Δικαιοσύνης γενικότερα, τις υπαρκτές δυσλειτουργίες και την κατάστρωση των προτεραιοτήτων σχετικά με τα νέα τους καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Γιάννης Αδαμόπουλος συνεχάρη τους συναδέλφους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων τους και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο μελλοντικό τους έργο. Παράλληλα, επισήμανε την άδικη στοχοποίηση που έχει υποστεί το δικηγορικό σώμα, δεχόμενο διαρκή πλήγματα μέσω της προώθησης μέτρων ασύμβατων με την ιδιαίτερη φύση της Δικηγορίας ως δημόσιου λειτουργήματος, τόνισε την αναγκαιότητα η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποστεί από αντίστοιχες πρακτικές και εξέφρασε την ελπίδα του πως εγκαινιάζεται μία συνεργασία ειλικρινής, βασισμένη πάνω σε μια αμφίδρομη επικοινωνία Υπουργείου και δικηγορικού σώματος, προς όφελος της Δικαιοσύνης, της αναμόρφωσής της ως θεσμού και της προάσπισης των συμφερόντων του πολίτη.

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ και νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης,ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και έθεσε ως στόχο της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου τον «κατακερματισμό του μοντέλου άσκησης εξουσίας», όπως επί λέξει ανέφερε. Επίσης, χαρακτήρισε ως πρωταρχικό καθήκον την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας τη μέγιστη συμβολή των Δικηγόρων στην προσπάθεια ουσιαστικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της, τονίζοντας επιπλέον πως τα πάγια αιτήματα, μεταξύ άλλων, και των Δικηγόρων χρήζουν ουσιαστικής μελέτης και συζήτησης σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να προταθούν στη συνέχεια οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Τέλος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κώστας Καραγκούνηςαναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο κλάδος της Δικαιοσύνης εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας που βιώνει η χώρα και προσέθεσε πως απαιτείται να πραγματοποιηθεί πληθώρα παρεμβάσεων ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης ως θεμέλιο του πολιτεύματος, πάντοτε με τη στήριξη του δικηγορικού σώματος, που διαχρονικά αποτελεί συλλειτουργό στην απονομή της.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ευχαριστεί τον κ. Υπουργό και τον κ. Υφυπουργό για την επίσκεψή τους, την οποία αντιλαμβάνεται ως έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους για τα προβλήματα του κλάδου και προσβλέπει σε μια ειλικρινή συνεργασία προς όφελος των κοινών στόχων και ιδίως της εκ βάθρων αναμόρφωσης της Δικαιοσύνης.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δικηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s