Η Αθηναϊκή Δημοκρατία ξαναδικάζει τον Σωκράτη

Ξαναδικάζεται ο Σωκράτης. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά,  η «αναψηλάφιση»  της δίκης του Αθηναίου φιλοσόφου υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση ξαναθέτει τα κορυφαία ερωτήματα, σχετικά με το αν ο Σωκράτης τελικά καταδικάστηκε επειδή τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του ή γιατί τα καινά δαιμόνια που εισήγαγε είχαν στόχο να βλάψουν την αθηναϊκή δημοκρατία. Προφανώς η απάντηση στο δίλημμα αυτό άπτεται των θεμελιωδών συμβάσεων της αθηναϊκής -και όχι μόνον- δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, δικηγόρο και πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, που στη δίκη θα εκπροσωπεί την Αθηναϊκή Δημοκρατία, ως κατήγορος του Σωκράτη,  «η ιδέα προέκυψε από μια μελέτη που έκανα πάνω στο θέμα του Σωκράτη και από ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχα. Εξετάσαμε αυτό το πολιτικό φαινόμενο της φιλοσοφικής αθωότητας και πολιτικής ενοχής του Σωκράτη. Η δημοκρατική Αθήνα, αυτό το ιδανικό της δημοκρατίας, κατηγορείται, κατά τη γνώμη μου άδικα, ότι σκότωσε τον ιδεώδη φιλόσοφο, τον Σωκράτη. Από τη μελέτη που έχω κάνει έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σωκράτης μπορεί να ήταν ένας πολύ μεγάλος φιλόσοφος, ίσως ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, η συγκεκριμένη όμως δίκη είχε διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν δικάστηκε ο Σωκράτης για τις φιλοσοφικές του ιδέες, δικάστηκε ο άνθρωπος Σωκράτης. Καλώς ή κακώς, κακώς κατά τη γνώμη μου, έτυχε να είναι ο πνευματικός ηγέτης της τυραννίας των Τριάκοντα στην Αθήνα. Σας θυμίζω ότι με τη λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου η σπαρτιατική φρουρά είχε εγκαταστήσει στην Αθήνα τριάντα τυράννους, εκ των οποίων οι δύο ήταν αγαπημένοι φίλοι και μαθητές του Σωκράτη. Αυτοί οι Τριάκοντα Τύραννοι σκότωσαν σε εννέα μήνες 1.600 Αθηναίους. Όταν αποκαταστάθηκε, η δημοκρατία έδωσε αμνηστία στους Ολιγαρχικούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αθήνα και πήγαν στην Ελευσίνα. Ένα χρόνο μετά οι Ολιγαρχικοί ξεκίνησαν νέα προσπάθεια να ανακαταλάβουν την εξουσία στην Αθήνα, αλλά τότε οι Αθηναίοι αντέδρασαν και για καθαρά πολιτικούς λόγους δίκασαν τον Σωκράτη, ο οποίος ήταν ο πνευματικός ηγέτης των τυράννων. Αυτή είναι η σύντομη πολιτική ιστορία της Δίκης του Σωκράτη.»  (Συνέντευξη στον Σταύρο Διοσκουρίδη της LIFO ,  εδώ).

Το ερώτημα ξανατίθεται λοιπόν, σήμερα στις 18.30 στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου ενώπιον χιλίων περίπου θεατών, οι συνήγοροι των Αθηναίων, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Αντώνης Παπαδημητρίου, θα επαναδιατυπώσουν τις κατηγορίες εναντίον του Σωκράτη, ενώ οι συνήγοροι του Σωκράτη, Μάικλ Μπέλοφ και Πατρίκ Σιμόν θα επιχειρήσουν να τις αντικρούσουν.

Στη συνέχεια 11μελές συμβούλιο δικαστών, με πρόεδρο τη Λορέττα Πρέσκα, πρόεδρο του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο ακροατήριο, αλλά και μέσω διαδικτύου, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των δικαστών.

«Επιλέξαμε το πάνελ των δικαστών να είναι διεθνές για να τονίσουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς», παρατήρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. «Τα θέματα που τέθηκαν από την Αθηναϊκή Δημοκρατία είναι ακόμα επίκαιρα, ακόμα σημαντικά και καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων και των λαών»,  σύμφωνα με τον ίδιο.

Αντίστοιχη εκδήλωση είχε διοργανώσει το Ίδρυμα Ωνάση και πριν από έναν χρόνο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο αθώωσε τον Σωκράτη.

Η δίκη θα μεταδίδεται διαδικτυακά με live streaming από εδώ: www.sgt.gr/dikisocrati

Πηγή: ΑΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s