Ματιά στην πολυεθνική ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αρθ.1 – Υπό το όνομα Δικηγορικός Σύλλογος εν Θεσσαλονίκη ιδρύεται υπο των υποφαινομένων δικηγορούντων ενταύθα σωματείο σκοπόν και μέλημα εχον την αποκατάσταση σχέσεων και δεσμών συναδέλφων μεταξύ των απαρτιζόντων αυτό προσώπων, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και καθηκόντων αυτών, την δωρεά υπεράσπιση των ενδεών και γένει παν το συντελούν εις την τιμή και αξιοπρέπεια του δικηγορικού επαγγέλματος.

Αρθρα 2 […] Αρθρο 10

Εν Θεσσαλονίκη τη 16 Δεκεμβρίου 1879

Ιδρυταί
Δ.Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Πρόεδρος
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΡΙΦ Αντιπρόεδρος και Ταμίας
ΜΑΝΟΥΕΛ ΣΑΛΕΜ Γραμματεύς
ΓΙΟΥΔΑΤΖΩΝ ΓΙΕΝΗ
ΧΡ.Χ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Θ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Α.ΜΑΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (sic)
Β. ΦΑΡΑΤΖΑ (sic)

ΜΕΧΜΕΤ ΣΟΥΚΡΗ Μέλος

Με αυτό το περιεχόμενο και πολυεθνική σύνθεση των μελών του συντάχθηκε το πρώτο καταστατικό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσαλονίκης το 1879. Το θέμα αναδεικνύει δημοσίευμα της πύλης thess.gr, με τίτλο «Βρέθηκαν τα χαμένα χρόνια του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα πίστευε οτι ιδρύθηκε το 1914 με πρώτο πρόεδρο τον Νικόλαο Δημητριάδη, (έτσι διαβάζουμε στον ιστότοπο του ΔΣΘ). Ομως στην εφημερίδα Ερμής της 21ης Μαρτίου 1880 που απευθύνονταν στην ελληνορθόδοξη κοινότητα δημοσιεύτηκε η παραπάνω δημοσίευση, απ’ την οποία προκύπτει, ότι  ο Σύλλογος ιδρύθηκε 34 χρόνια νωρίτερα, στις 16 Δεκεμβρίου 1879, με πολυεθνική σύνθεση: με 3 Εβραίους, 2 Μουσουλμάνους και 4 Χριστιανούς. Γνωρίζουμε από άλλες πηγές οτι ουσιαστικά ήταν μια τριαρχία των Ζαχαριάδη, Αρίφ και Σαλέμ, ενώ ήδη από τότε αντανακλάται η ισχυρή χριστιανική παρουσία στον τομέα παρά το μικρό μέγεθος της κοινότητας, (οι Χριστιανοί είναι το 13 στους 40, ενώ η Χριστιανική Κοινότητα μόλις το 13% του πληθυσμού – βέβαια αναμενόμενα κυριαρχούν οι Μουσουλμάνοι δικηγόροι με ποσοστό 37,5%).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από το δημοσίευμα στο οτι από την αρχή ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να έχει και διεθνή παρουσία χάρη στο διασημότερο μέλος του, τον Εμμανουέλ Σαλέμ. Ο Εμμανουέλ Σαλέμ – του οποίου το σπίτι, η Επαυλη Σαλέμ, ακόμα επιζεί επί της Βασ.Ολγας – είχε καταξιωμένη διεθνή νομική καριέρα, (συμμετοχή του στη Συνθ.της Λωζάνης, εμπειρογνώμονας σε διακρατικές διαφορές, δημοσιεύσεις στο Droit International Prive), όσο και ιδιαίτερη παρουσία στη πόλη, (διευθυντής της Banque du Salonique, εξέχον μέλος του ΔΣ της ΙΚΘ κοκ). Είχε μάλιστα την τύχη ο γιός του Ραφαέλ Σαλέμ να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος σύγχρονος μαθηματικός που γεννήθηκε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, αν όχι στην Ελλάδα (προλαμβάνω αντιδράσεις τονίζοντας το σύγχρονος και γεννηθείς στην Ελλάδα). Βιογραφικά και των δυο μπορούν να βρεθούν εδώ και εδώ.

Την διαχρονικότητα των προβλημάτων του δικηγορικού επαγγέλματος μαρτυρά ο τιμοκατάλογος των ελαχίστων αμοιβών του στα γαλλικά, τουρκικά, λαντίνο (ισπανοεβραϊκά) και ελληνικά.

Απ’ αυτόν πληροφορούμαστε, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος απαγορεύει τις δωρεάν γνωμοδοτήσεις, (εκτός και αν είσαι άπορος ή συγγενής του δικηγόρου) και καθορίζει τις ελάχιστες αμοιβές, ορίζοντας οτι το 10% περιέρχεται στα ταμεία του Συλλόγου. Ξεκινώντας από την προφορική γνωμοδότηση για μόνο 19 γρόσια, φτάνουμε στα 104 γρόσια για ένα συμβούλιο με άλλους δικηγόρους. Και η ίδια η χωροθέτηση αποτελεί πηγή πληροφοριών: στα αριστερά έχουμε τις δεξιόστροφες γλώσσες με τα γαλλικά, σχεδόν επίσημη γλώσσα και από κάτω ελληνικά. Στα δεξιά τις αριστερόστροφες με τα τουρκικά ως επίσημη γλώσσα να κυριαρχεί, ενώ τα λαντίνο από κάτω να συμπληρώνουν.

Ματιά στο χαμένο παρελθόν της πόλης και του Δικηγορικού Συλλόγου, όλο το δημοσίευμα εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s