Μετεκλογική παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΔΣΑ και συνάντηση με Τσίπρα

Αμέσως μετά τη διενέργεια των εκλογών (07.05.12), ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παρεμβαίνει στο μετεκλογικό τοπίο. Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Οι Έλληνες Δικηγόροι εξασφάλισαν χθες την εύρυθμη διεξαγωγή των κρισιμότερων βουλευτικών εκλογών της Μεταπολίτευσης, εκτελώντας με ευσυνειδησία καθήκοντα αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής και παραμένοντας ανεπηρέαστοι από τη συστηματική φοροεισπρακτική «στοχοποίησή» τους και, εσχάτως, από τις παλινωδίες του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης.

Η αποκατάσταση της αρμονίας μεταξύ της σύνθεσης του Κοινοβουλίου και της λαϊκής βούλησης αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση θεσμικής ομαλότητας στην αναγκαία πορεία εθνικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έγινε χθες δέκτης ενός ξεκάθαρου μηνύματος του Ελληνικού Λαού, ο οποίος – μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες  καταδίκασε τις «μνημονιακές» πολιτικές που κρατούσαν, ερήμην του, εγκλωβισμένη τη χώρα σε μέτρα υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά, δεσμεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Παράλληλα, καθολική υπήρξε η καταδίκη της – πανθομολογούμενης πλέον – διαρκούς προσπάθειας χειραγώγησης ανεξάρτητων θεσμών και κρατικών λειτουργιών από παράγοντες εξωθεσμικούς, στερούμενους δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η εντολή για πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας είναι ρητή και συνοδεύεται από την αναγκαιότητα κάθαρσης στο δημόσιο βίο και επισταμένης διερεύνησης όλων των υποθέσεων που οδήγησαν στη θέση μας υπό το καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα έννοιες σύμφυτες με τη Δημοκρατία, όπως είναι αυτές του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατά το βίο της απελθούσας Βουλής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στιγμάτισε τις όποιες θεσμικές εκτροπές και αναζήτησε δικαστική προστασία προς όφελος του Ελληνικού Λαού, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του. Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε τη θεσμική μας αποστολή, αναμένοντας η νέα Βουλή να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη, καταλογίζοντας  μεταξύ άλλων  ευθύνες για τον κλονισμό του κράτους δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ»

 Την παρέμβαση αυτή ακολούθησε (09.05.12) συνάντηση του προέδρου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητική εντολής του τελευταίου, για τη συγκρότηση κυβέρνησης.Προφανώς, ό,τι αρνήθηκαν οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το αποδέχθηκε ο ΔΣΑ…Το σχετικό δελτίο τύπου έχει ως εξής:»Παρά το γεγονός ότι κινείται εκτός του θεσμικού πλαισίου της διερευνητικής εντολής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, σεβόμενος τη λαϊκή ετυμηγορία και τη θέση του φορέα της εντολής στο κοινοβουλευτικό σύστημα, αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τσίπρα για συνάντηση με θεσμικούς φορείς την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012.
Κατά τη σχετική συζήτηση επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή έπρεπε να είχε προηγηθεί της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε επίσης ότι οι συνταγματικές διατάξεις είναι ισόκυρες και, συνεπώς, υπάρχουν ως τέτοιες και εκείνες για τις διερευνητικές εντολές και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα του δικηγορικού κλάδου, καθιστώντας σαφή την ανάγκη η νέα Βουλή να αποκαταστήσει το θεσμικό κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του δικηγορικού λειτουργήματος και να άρει τη φοροεισπρακτική στοχοποίηση των Ελλήνων Δικηγόρων από το νομοθετικό έργο της απελθούσας.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε την προσήλωση της δικηγορικής κοινότητας στους θεσμούς και εξέφρασε την πρόθεσή της να προασπίσει το Κράτος Δικαίου και την ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ως ύψιστο θεσμικό και πολιτικό κεκτημένο, το οποίο σε κάθε περίπτωση οφείλει να κινείται εκτός επικοινωνιακής διαχείρισης ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Από το Γραφείο Τύπου»

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s