Επιτελεύτιος χαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Βαβούσκο

«Όποιος δεν περπάτησε στους δρόμους της Ρώμης, δεν μπορεί να νιώσει μέσα του το δίκαιο».

Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη φράση, που σε μια γεμάτη βιβλία αίθουσα του Σπουδαστηρίου του Τομέα της Ιστορίας του Δικαίου, της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Κωνσταντίνος Βαβούσκος, καθισμένος στο οβάλ γραφείο, μας είπε στο πρώτο μάθημα του κύκλου μαθημάτων που μας έκανε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Τομέα της Ιστορίας του Δικαίου. Δεν θα ξεχάσω εκείνες τις μοναδικές ώρες, που μέσα σ αυτή την αίθουσα, ένας πραγματικός δάσκαλος προσπαθούσε να μας μεταγγίσει την αγάπη του στην επιστήμη του δικαίου, με πάθος, αμεσότητα και μια απίστευτη ευρυμάθεια που μας προκαλούσε το θαυμασμό.

Ο Κωνσταντίνος Βαβούσκος ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που διακρίνονται για τον ανήσυχο χαρακτήρα τους και το ευσταλές τους πνεύμα, για την πίστη τους σε αρχές και ιδανικά. Γι’ αυτό, όταν κάνεις τον απολογισμό της προσφοράς τους, διαπιστώνεις πως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο.

Γιατί πραγματικά τι να πει κανείς για τον πατριώτη, τον δάσκαλο, τον επιστήμονα Κωνσταντίνο Βαβούσκο. Υπήρξε άνθρωπος με μεγάλη κοινωνική και εθνική δράση, ψυχή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πλούσια επιστημονική συγκομιδή του εκτείνεται στο πεδίο, όχι μόνο της Ιστορίας του Δικαίου, αλλά και του Αστικού, του Εκκλησιαστικού και του Γεωργικού και Δασικού Δικαίου. Το έργο του καταδεικνύει την περιπλάνησή του σε διάφορες νομικές περιοχές και τη διεισδυτική του ικανότητα σε δύσκολα νομικά ζητήματα με πρωτότυπη επιστημονική σκέψη, με πλήρη ενημερότητα στη νομοθεσία και βιβλιογραφία και  ένα λόγο λιτό και διαυγή.

Σ’ αυτό το λιτό και διαυγή λόγο υποκλινόμαστε με τον ύψιστο σεβασμό στον ύστατο χαιρετισμό, με τα λόγια που εκείνος επέλεξε, όταν τιμήθηκε από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών για το έργο του: «’Εγὼ Ἕλλην εἰμί τ’ ἀρχαῖον καὶ  οὐκ ἂν ἐθέλοιμι δεδουλωμένην ὁρᾶν τὴν Ἑλλάδα»

Βασιλική Διάφα,

Δ.Ν.,  Δικηγόρος  Κοζάνης

Σχολιάστε

Filed under IN MEMORIAM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s