Κοινή τοποθέτηση Συντονιστικής, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ΤΕΕ

Η επίσημη ανακοίνωση της Συντονιστικής για την απεργία της Πέμπτης, ακολουθήθηκε από μία δεύτερη, κοινή με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το ΤΕΕ. Απ’ το περιεχόμενό τους προκύπτει, ότι προηγήθηκε κοινή συνεδρίασή της με το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και τους Προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ΤΕΕ.  Εν τω μεταξύ, ο ΔΣΑ έχει καλέσει τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στις 14.00 στο Γήπεδο του «Πανελληνίου» (Η πρόσκληση εδώ). Οι ανακοινώσεις είναι οι κατωτέρω:

«Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής για Αποχή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 7-2-2012 στο κτήριο του Δ.Σ.Α. κοινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στο δικηγορικό κλάδο και, πιο συγκεκριμένα, οι προωθούμενες – κατ’επιταγή της «τρόικας» ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησής μας – νομοθετικές «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες καταλήγουν να ισοδυναμούν με πλήρη απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Κατά την εν λόγω κοινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποχή των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012.

Πέραν της τεκμηριωμένης θέσης που ήδη έχουμε διατυπώσει επί του σχεδίου νόμου για την δίκαιη δίκη, εκφράζοντας – με νομική επιχειρηματολογία – την αντίθεσή μας, οι Δικηγόροι της Ελλάδος, διατυπώνουμε εκ νέου την αμέριστη θεσμική συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο μέσο πολίτη και δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, που ισοδυναμεί με την καταστρατήγηση της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Είναι πλέον πασίδηλο πως – εν μέσω της παρούσας συγκυρίας – δοκιμάζονται όχι μόνο οι οικονομικές μας αντοχές, αλλά κυρίως τα όρια της ανοχής μας ως ελεύθερων πολιτών μιας δημοκρατικά δομημένης πολιτείας, τα οποία και τείνουν πλέον να εξαντληθούν.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές και άκρως δυσοίωνο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί οι θεσμοί πλήττονται – κατά τρόπο πρωτοφανή και συνταγματικά ανεπίτρεπτο -και εντέλει απαξιώνονται σχεδόν πλήρως. Οι επιστημονικοί κλάδοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες βλέποντας τη χώρα να καταρρέει, βυθισμένη σε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά πλέον πολιτική, ηθική, κρίση αξιών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο του ΔΣΑ συνεδρίαση της Συντονιστικής επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρήστος Σπίρτζης και είχε ως στόχο το συντονισμό και την οργάνωση των ως άνω επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καθοριστούν κοινά πλαίσια δράσης και αντίστασης απέναντι στην αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου.Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε αλλά και καταδικάσθηκε απερίφραστα:

 • Η φαλκίδευση των δικαιωμάτων του πολίτη, η οποία συνιστά αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης επίθεσης κατά του κράτους δικαίου,
 • Ο αναμφισβήτητα στρεβλός τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο «εκσυγχρονισμός» δήθεν της ελληνικής κοινωνίας και των κρατικών δομών,
 •  Η ανεξέλεγκτη δράση εξωθεσμικών και δημοκρατικά ανομιμοποίητων παραγόντων οι οποίοι – υπό την ανοχή δυστυχώς της πολιτικής ηγεσίας του τόπου – καταλήγουν να υποκαθιστούν τις συνταγματικά προβλεπόμενες εξουσίες.
 • Η εν λόγω από κοινού δραστηριοποίηση των επιστημονικών φορέων της χώρας αποφασίστηκε να εξωτερικευτεί μέσω:
 • Της πραγματοποίησης κοινής απεργίας και αποχής από τα καθήκοντά μας,
 •  Της διοργάνωσης ημερίδας για την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων των μελών των τριών επιστημονικών φορέων συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συναυλίας,
 •  Της ανάληψης ποικίλων δράσεων για την ενημέρωση των αντίστοιχων φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 •  Της από κοινού διοργάνωσης εκδήλωσης κατάθεσης και καταγραφής προβληματισμών και ανταλλαγής απόψεων στις Βρυξέλλες,
 •  Της συγκρότησης ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα κληθούν να επεξεργαστούν ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και εξόδου της από την παρούσα κρίση,
 •  Της διενέργειας ελέγχων σε κτήρια πραγματικά κλειστών αγορών (τραπεζικά καταστήματα, supermarkets, κλπ για θέματα υγιεινής και ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και χωροταξικών και πολεοδομικών παραβάσεων),
 •  Της πραγματοποίησης «μποϋκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα, ενέργεια στην οποία καλούμε να ανταποκριθεί επιπλέον το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ως ελάχιστη και συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας στην έλλειψη αλληλεγγύης που ως Ευρωπαίοι εταίροι θα αναμέναμε από τη Γερμανία.
 •  Κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ενός δείκτη προστασίας όλων των πολιτών και βελτίωση του κοινωνικού κράτους

Ενεργούμε θεσμικά, με απόλυτη συναίσθηση της ιστορικότητας και της κρισιμότητας των περιστάσεων. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της από κοινού δράσης ως ιστορικό καθήκον και εθνικό χρέος. Διατρανώνουμε την μέριστη συμπαράστασή μας προς τον ευθέως πληττόμενο μέσο Έλληνα πολίτη.

Οι δράσεις μας και οι πρωτοβουλίες μας δεν είναι στο πλαίσιο ενός αγώνα συντεχνιών, όπως κάποιοι θα θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά βασίζονται στο τρίπτυχο του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου και μιας κοινωνίας αειφόρου ανάπτυξης και αλληλεγγύης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΕΡΓΙΩΝ

2 responses to “Κοινή τοποθέτηση Συντονιστικής, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ΤΕΕ

 1. Παράθεμα: Απ’ το κόμμα στο σκώμμα (λίγο πριν το κώμα) | Νέα Δικηγορία, Τώρα !

 2. Παράθεμα: Απ’ το κόμμα στο σκώμμα (λίγο πριν το κώμα) | de minimis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s