Σεμινάριο για τη διαμεσολάβηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 01/02/2012 

Στις 01/02/2012 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ από τους Δικηγόρους-Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές Αντωνέλο Σπύρο, μέλος της Άμισθης Ομάδας Εργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τη συγκρότηση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και Χρύσα Βελλοπούλου.

 Ι. Διαμεσολάβηση: το νομοθετικό πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά της

 Στις 09/12/2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3898/2010 (Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις), ο οποίος προσάρμοσε το Ελληνικό Δίκαιο στην Κοινοτική Οδηγία 2008/52/ΕΚ και εισήγαγε στην έννομή μας τάξη το διεθνώς καταξιωμένο θεσμό της Διαμεσολάβησης (Mediation) σε Αστικές και Εμπορικές διαφορές.

Η Διαμεσολάβηση είναι αξιόπιστος εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης  ιδιωτικών διαφορών που διέπονται από διατάξεις ενδοτικού δικαίου. Προσφέρει σύντομες, εχέμυθες και αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Διαφέρει σημαντικά από τη Διαιτησία, διότι δεν εκδίδεται απόφαση στα πλαίσιά της, και λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτή και προς τη Δικαστική επίλυση διαφορών.

Διαμεσολάβηση είναι η διαρθρωμένη διαδικασία, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά τους, με τη βοήθεια ενός ειδικά εκπαιδευμένου τρίτου, του Διαμεσολαβητή (άρθρο 4 παρ. β του ν. 3898/2010). Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε περίπτωση  επιτυχούς ολοκλήρωσης της Διαμεσολάβησης, οι συμφωνίες των μερών για την επίλυση των διαφορών τους αποτυπώνονται σε ιδιωτικό συμφωνητικό που, υπό προϋποθέσεις, καθίσταται εκτελεστός τίτλος.

II. Διαμεσολαβητές και Νομικοί Παραστάτες: Ο διττός ρόλος των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση

Σύμφωνα με το νόμο 3898/2010,  o Διαμεσολαβητής είναι Δικηγόρος που έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές ψυχολογίας και διαπραγμάτευσης από Φορείς Κατάρτισης που συστήνουν από κοινού ένας τουλάχιστον Δικηγορικός Σύλλογος και ένα τουλάχιστον Επιμελητήριο, υπό μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και

β) έχει διαπιστευθεί Διαμεσολαβητής, κατόπιν εξετάσεων, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επομένως, οι Διαμεσολαβητές εν Ελλάδι προέρχονται αποκλειστικά από το χώρο της Δικηγορίας και εκπαιδεύονται από Φορείς που συστήνουν οι Σύλλογοί τους.

Στη διαδικασία αυτή τα μέρη προσέρχονται με τους Δικηγόρους-Νομικούς τους Παραστάτες, οι οποίοι, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης, συντάσσουν το συμφωνητικό επίλυσης της διαφοράς.

Επομένως, οι Δικηγόροι παίζουν ένα καίριο και διττό ρόλο στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης είτε ως εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές είτε ως Νομικοί Παραστάτες των εμπλεκομένων μερών.

ΙΙΙ. Σκοπός της Παρουσίασης

Η παρουσίαση γίνεται με σκοπό την εξοικείωση των παρευρισκομένων με το νέο θεσμό και με το διαφορετικό ρόλο των Δικηγόρων – νομικών παραστατών στη Διαμεσολάβηση, σε σχέση με αυτό που ήδη γνωρίζουν και αναλαμβάνουν στην κατ’ αντιδικία επίλυση διαφοράς ενώπιον των Δικαστηρίων ή στη Διαιτησία. Αποσκοπεί επίσης στην εύληπτη μετάδοση της γνώσης, μέσα από το γόνιμο διάλογο, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων παρουσιάσεων του εξωτερικού και γίνεται από δύο έμπειρους  παρουσιαστές, που έχουν προβεί, με ιδιαίτερη επιτυχία, σε ανάλογες παρουσιάσεις στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Θα μοιραστεί ενημερωμένος κατάλογος χρήσιμης Ελληνικής και ξένης αρθρογραφίας/βιβλιογραφίας για τη Διαμεσολάβηση.

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δικηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s