Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015»

Δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών το πολυνομοσχέδιο, με τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015». Με το νομοσχέδιο εισάγονται νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία αποσκοπούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και  πληθώρα άλλων διατάξεων.

Με το άρθρο 6 του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζονται επείγοντα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή :

ι) Η διαφήμιση των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών,

 ιι) η υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων «να δημοσιεύουν κατ’ έτος και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό τους, καθώς και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εισάγονται σ’ αυτούς, τα στάδια της διαδικασίας και τις επ’ αυτών αποφάσεις»,

ιιι) η δυνατότητα δύο ή περισσοτέρων δικηγόρων «να συστήσουν Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρεία, με σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σε τρίτους και την διανομή των συνολικών καθαρών αμοιβών, που θα προκύψουν από την δραστηριότητά τους αυτή. Η έδρα της εταιρείας ορίζεται με το καταστατικό της στην περιφέρεια του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον ένας από τους εταίρους. Η Δικηγορική Εταιρεία δύναται να ιδρύει υποκαταστήματα στην ημεδαπή, καθώς και στην αλλοδαπή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. και της νομοθεσία του εκάστοτε κράτους υποδοχής» και,

ιν) για τους συμβολαιογράφους, η διάταξη: «Συμβολαιογράφος διορίζεται, αφού τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία επιλογής, όποιος έχει την ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., καθώς και πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής πανεπιστημίου αναγνωρισμένο ως ισότιμο.

Έλληνες κατά το γένος που δεν έχουν την ιθαγένεια κράτους μέλους της Ε.Ε. μπορούν να διοριστούν συμβολαιογράφοι, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδικούς νόμους, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα της προηγούμενης παραγράφου».

Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου εδώ και η αιτιολογική έκθεση εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s