Το πολυνομοσχέδιο για δικηγόρους και συμβολαιογράφους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της  «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», τα θέματα που άπτονται των επαγγελμάτων της δικηγορίας και της συμβολαιογραφίας και συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο αφορούν την δραστηριοποίση δικηγορικών εταιρειών που θα μπορούν χωρίς δεσμεύσεις να δημιουργούν υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα, παρέχοντας πολλαπλές υπηρεσίες. Αυτή είναι η σημαντικότερη αλλαγή για τους δικηγόρους, ενώ για τους συμβολαιογράφους «ανοίγει» πλέον η αγορά και στους υπηκόους ευρωπαϊκών κρατών.

Μετά την αναλογική αμοιβή, η οποία μειώνεται ανάλογα με την αξία του αντικειμένου της συναλλαγής, αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για τη μείωση κατά 30% των αμοιβών των συμβολαιογράφων.

Με σχέδιο νόμου ορίζονται επίσης οι κανόνες για τη διαφήμιση των δικηγορικών εταιρειών και μεμονωμένα των δικηγόρων, με αιχμή την απαγόρευση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Κατά τα άλλα, επιτρέπεται η δημοσίευση επαγγελματικών καταχωρίσεων σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα, υπό την προϋπόθεση ότι η διαφήμιση δεν είναι παραπλανητική, δεν περιέχει αναφορά σε αριθμό υποθέσεων ή ποσοστά επιτυχίας του δικηγόρου σε δίκες, ενώ απαγορεύονται οι συνεντεύξεις δικηγόρων με αναφορές σε υποθέσεις που χειρίζονται και εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κάθε δικηγόρος ή εταιρεία που διατηρεί ή δημιουργεί επαγγελματική ιστοσελίδα, οφείλει να τη γνωστοποιεί στον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Η παραβίαση των διατάξεων αυτών, πέραν των ποινικών ή διοικητικών συνεπειών, συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα, που τιμωρείται με πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ ανά παράβαση. Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων υπό τον πρόεδρό της Ιω. Αδαμόπουλο αντιδρά στη δημιουργία υποκαταστημάτων επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «κατ’ εντολήν της τρόικας, υιοθετεί άκριτα προτάσεις ασύμβατες με τον νομικό μας πολιτισμό».

Όλο το δημοσίευμα εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δικηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s