Νέα εταιρική μορφή «Societas Privata Europaea» εισάγεται και στο ελληνικό δίκαιο

 Από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας τέθηκε σε διαβούλευση μία νέα εταιρική μορφή εμπορικής εταιρείας («Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία») που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τα προς διαβούλευση κείμενα είναι το ενημερωτικό σημείωμα και το κείμενο του νομοσχεδίου.  Η νομοθετική πρόβλεψη της εταιρείας αυτής αποτελεί κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου για την άρση επιχειρηματικών εμποδίων, που βρίσκεται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας.

Παραθέτουμε σχετικά, το σημείωμα – πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Ξινίδη. Η διαβούλευση θα είναι αναρτημένη μέχρι 07.12.11.

Δημόσια Διαβούλευση για τη δημιουργία νέας εταιρικής μορφής

Η δημιουργία νέας εταιρικής μορφής («Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία») που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αποτελεί κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου για την άρση επιχειρηματικών εμποδίων, που βρίσκεται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας.

Το εταιρικό δίκαιο που προορίζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες οι οποίες προχωρούν σε νέες ρυθμίσεις, που διακρίνονται για την απλότητά τους. Ακολουθώντας την τάση στην οποία εγγράφεται και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισαγάγει ένα ευρωπαϊκό τύπο εταιρίας που θα προορίζεται για τη μικρομεσαία επιχείρηση («Societas Privata Europaea»), το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής μορφής, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

Η νέα εταιρία θα είναι κεφαλαιουχική, εκ του νόμου εμπορική, με νομική προσωπικότητα, με δυνατότητα μονοπρόσωπης διαμόρφωσης, ορισμένης διάρκειας, με καταστατική έδρα στην Ελλάδα, χωρίς κρατική εποπτεία. Χαρακτηριστικό της θα είναι η ευρύτατη δυνατότητα ποικίλων καταστατικών διαμορφώσεων και η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις εισφοράς ακινήτου. Βασική της καινοτομία είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής από το κεφάλαιο, με σκοπό την αξιοποίηση των κάθε είδους εισφορών των εταίρων και βέβαια θα είναι ενταγμένη στο σύστημα του ΓΕΜΗ και της απλοποιημένης ίδρυσης μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, ενώ θα είναι κατάλληλη για να λειτουργήσει σε διεθνές περιβάλλον.

Σας καλώ να συμμετάσχετε στην δημόσια διαβούλευση καταθέτοντας τις απόψεις σας, ώστε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Φιλικά,
Σωκράτης Ξυνίδης
Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

One response to “Νέα εταιρική μορφή «Societas Privata Europaea» εισάγεται και στο ελληνικό δίκαιο

  1. GEORGE KERTZOGLOY

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 10-15% ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ. ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΥΝΑΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΚΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ (ΕΦΟΣΟΝ Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΚΤΛ.), ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΑΙ ΟΣΟΝ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ (ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ) ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ (ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s