Δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ

 Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών για την παρασχεθείσα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας προσωρινή διαταγή απαγόρευσης διακοπής ρεύματος.

     «ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ

Η έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αναφορικά με την απαγόρευση (μέχρι τη συζήτηση της κατατεθείσας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων) της διακοπής της ηλεκτροδότησης ακινήτου για την περίπτωση μη εξόφλησης λογαριασμού της ΔΕΗ, που περιέχει – κατά τους αιτούντες – πρόδηλα σφάλματα κατά τον υπολογισμό του καταβλητέου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, αποτέλεσε μία τολμηρή και πρωτοπόρα ενέργεια, κινούμενη προς την – κατά γενική πλέον ομολογία – διαπιστούμενη ανάγκη προστασίας των πολιτών από αυθαίρετες φοροεπιδρομές που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Με τη διαπίστωση αυτή ουδόλως συμφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δυστυχώς εμμένει στην πολιτική της – πάση θυσία και με κάθε τρόπο και απειλή – αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αναλγησία. Ως απόρροια της εν λόγω πολιτικής προκύπτει η τάχιστη αντίδρασή του, καθώς έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών», προαναγγέλοντας μάλιστα παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».
Ως νομικοί και συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το εξής παράδοξο: Το Υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθ’ υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών Δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης – κατά το Σύνταγμα -Δικαιοσύνης. Παράλληλα, επιχειρεί – άνευ οποιουδήποτε νομικού ερείσματος και ύπαρξης ιεραχικής εξάρτησης – να υποκαταστήσει στη θέση των μόνων αρμόδιων για την εφαρμογή και ερμηνεία των νόμων Δικαστηρίων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως δήθεν αρμόδιο να αποκαταστήσει την, κατά τους ισχυρισμούς του, διαταραχθείσα ισορροπία που επέφερε η ως άνω απόφαση. Περαιτέρω, καταφανής είναι η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους Δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντίστοιχων υποθέσεων στο μέλλον, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και ανάλγητων εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα πολιτικών της.
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να επιδεικνύει έμπρακτα σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και να απέχει στο εξής από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία και η λειτουργία της οποίας ως θεσμού προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.
Η ανάγκη για την κάλυψη των ταμειακών δυσχερειών του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ως αφορμή για την υιοθέτηση μέτρων που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας. Η δυνατότητα του πολίτη να προσφύγει στα Δικαστήρια για την προστασία των δικαιωμάτων του αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν τίθεται υπό καμία διαπραγμάτευση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ»

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

One response to “Δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ

  1. SOFIA

    XOYNTA , ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΧΟΥΝΤΑ , ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΚΛΠ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ .
    ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΣΟΥΜΕ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΣΤΙΣ » ΑΓΟΡΕΣ » ?

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΛΠ ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ?
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΣΕΙΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s