Αναστέλλουν την κινητοποίησή τους οι δικαστές

Με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέστειλε την εφαρμογή της αποφάσεώς της, για διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων μέχρι τις 26 Νομεβρίου, ημέρα της τακτικής Γ.Σ. της Ένωσης. Η απόφαση ελήφθη εν όψει των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων και έχει ως εξής:     

«Οι Δικαστικοί Λειτουργοί, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και του ότι δεν επιθυμούν, αυτές τις κρίσιμες στιγμές , να φέρουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του Κράτους , αποφάσισαν την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 15ης Οκτωβρίου 2011 (διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων κλπ), μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2011 , οπότε θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση.
    Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα επαναπροσδιορίσει τη θέση μας  ανάλογα με τις μέχρι   τότε εξελίξεις και δεσμεύσεις .
    Είναι αυτονόητο, ότι στο μεσοδιάστημα θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και σε περίπτωση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς αντιμετώπισής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει εκ νέου την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη Χώρα μας , οι Δικαστικοί Λειτουργοί εγγυόμαστε την καλή λειτουργία του Συντάγματος και των Θεσμών και υπενθυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση  όλων». 
Σημειώνουμε, ότι η ανασταλείσα απόφαση προκάλεσε σειρά συγκρούσεων εντός του δικαστικού σώματος και αποτέλεσε «σημείο αμφιλεγόμενο καθ’  όλο το προηγούμενο διάστημα (βλ. σχετικό προηγούμενο post). Μέχρι την σημερινή απόφαση της Ε.Δ.Ε. μεσολάβησε η ανακοίνωση μελών του Δ.Σ. της, τα οποία  διαχωρίζουν τη θέση τους, σε σχέση με την απόφαση για διακοπή των συνεδριάσεων και, ειδικότερα επισημαίνουν:  «Το ακραίο αυτό μέτρο έδωσε τη δυνατότητα να υποστηρίζεται εύλογα ότι οι δικαστές πραγματοποιούν μορφή απεργίας, την οποία απαγορεύει το άρθρο 23 του Συντάγματος, β) επίσης διαφωνήσαμε και δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση  ότι θα ασκούμε το Λειτούργημά μας μόνο στα Δικαστικά Καταστήματα και μόνο κατά το ωράριο λειτουργίας αυτών, διότι με το μέτρο αυτό υποβαθμίζουμε οι ίδιοι το θεσμικό ρόλο του Λειτουργήματός μας και δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε να υπαλληλοποιηθούμε, γ) ουδόλως τέθηκε υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης το τμήμα του κειμένου του ψηφίσματος, στο οποίο περιέχονται φράσεις, που συνιστούν αναμφίβολα «πολιτικολογία και κομματικοποίηση», (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους Βουλευτές με συμβάσεις leasing κ.α.)».

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η από 29.10.11 ανακοίνωση – απάντηση του Δ.Σ., η οποία, με ιδιαίτερα αυστηρή και αξιοπρόσεκτα «συνδικαλιστική» γλώσσα, κατακεραυνώνει τα διαφωνούντα μέλη, τα οποία  «ελέγχει» σε προσωπικό επίπεδο, αφού αυτά δεν εξέφρασαν την διαφωνία τους εντός των συνεδριάσεων των οργάνων. Και τα δύο κείμενα εδώ.  Την δημόσια αντιπαράθεση μετά από δύο ημέρες ακολούθησε ανακοίνωση, η οποία προσπάθησε να «απαλύνει» το μέτρο, διευρύνοντας το περιεχόμενο των «επειγουσών» υποθέσεων. Η ανακοίνωση είχε ως εξής: 
«Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,   Με το αριθ. πρωτοκ. 106/ 15-10-2011 έγγραφό μας, διευκρινίζαμε ότι κατά τη διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων , που αποφασίστηκε ομόφωνα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 15/10/2011 , θα εκδικάζονται όλες οι επείγουσες υποθέσεις , όπως σε αυτό αναφέρονται.   Παρακαλούμε, όπως θεωρείτε επείγουσες και τις υποθέσεις με διαδίκους που προσέρχονται στο Δικαστήριό σας από το εξωτερικό ή από απομακρυσμένα μέρη της Χώρας, καθώς και αυτές που εκδικάζονται από τα μεταβατικά δικαστήρια».

                                                  

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s