Συνάντηση της Συντονιστικής με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Αύριο στις 12.00, σε εκτέλεση της πρόσφατης αποφάσεως της Ολομέλειας, συναντάται η Συντονιστική με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να διευκρινιστούν αμοβαία οι προθέσεις των μερών. Είναι σαφες πια, ότι η όποια, σχετική με την δικαιοσύνη πρωτοβουλία, έναν στόχο υπηρετεί: την μείωση του φερομένου αριθμού των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, ώστε να «βελτιωθούν» τα στατιστικά στοιχεία. Μόνον που, με τις προτεινόμενες μεταφορές αντικειμένων, εκείνος, που θα μειωθεί, είναι ο αριθμός των «περαιωμένων» υποθέσεων, οι οποίες, -σημειωθήτω- είναι απ’ αυτές, που δεν προσθέτουν «φόρτο» στα πινάκια….

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Καθημερινής» λοιπόν, οι ρυθμίσεις θα είναι έκτακτης ανάγκης και θα δοθούν σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ενώ θα κινηθούν σε δύο άξονες: Ο πρώτος θα αφορά ρυθμίσεις για εξωδικαστική επίλυση των περισσότερων αστικών και εμπορικών διαφορών, που θα γίνεται στο εξής από εκπαιδευμένους δικηγόρους στο πλαίσιο της εφαρμογής και στη χώρα μας, του θεσμού της διαμεσολάβησης, που ισχύει με επιτυχία από χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα αφορά στην ανάθεση σε συμβολαιογράφους σημαντικών υποθέσεων, που δεν χρειάζεται να υφίστανται την βάσανο της δικαστικής κρίσης. (!!!) Όλο το ρεπορτάζ εδώ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, προαναγγέλλονται νέοι θεσμοί εξωδικαστικής επίλυσης, τους οποίους αναμένουμε, για να εκφραστούμε. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο όμως, είναι, ότι ενισχύεται σκανδαλωδώς το «κλειστό»  επάγγελμα,  των συμβολαιογράφων, όχι μόνον με νέα ύλη, αλλά και, κυρίως, με δικαστικές αρμοδιότητες, καθιστάμενο τοιουτοτρόπως,  «υπερεπάγγελμα» των νομικών επαγγελμάτων. Είναι προφανές, ότι η μεταφορά στους συμβολαιογράφους δικαστικών αρμοδιοτήτων, (για να μην ξεχνιόμαστε, η προσημείωση υποθήκης είναι ασφαλιστικό μέτρο, ενώ η Διαταγή Πληρωμής, αν και δεν είναι απόφαση, οφείλει να περιβάλλεται τις εγγυήσεις της δικαστικής κρίσεως), πλήττει ευθέως το δικαστικό μας σύστημα, έτσι, όπως αυτό θεμελιώνεται στο ίδιο το Σύνταγμα του κράτους, αφού τους καθιστά δικαιοδοτικά όργανα, χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες προσωπικές και λειτουργικές εγγυήσεις προς τούτο.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, εάν αυτά τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί, ως προς την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη αφ’ ενός και, την ελάφρυνση του δημοσίου αφ’ ετέρου.

Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε, ότι είμαστε οι τελευταίοι, που θα υπερασπιστούμε την  παρούσα κατάσταση στην δικαιοσύνη, η οποία είναι σαφές, πως χρήζει τομών και ριζικών μεταρρυθμίσεων. Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις όμως, χρειάζονται με την σειρά τους συνολική θεώρηση των πραγμάτων και συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων. Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου όμως (εάν και, εφ’ όσον, κινούνται στο πλαίσιο του ρεπορτάζ), υπό την πίεση άλλων, επειγουσών αναγκών της χώρας, μάλλον εμβαλωματικές είναι και, όχι μεταρρυθμιστικές.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s