Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας : ασκούμενοι δικηγόροι και όχι βοηθοί γραμματέων οι ασκούμενοι στα δικαστήρια

 Με έγγραφό του προς τις δικαστικές υπηρεσίες της Λάρισας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας γννωστοποιεί την θέση του, σχετικά με την άσκηση των δικηγόρων στα δικαστήρια και το περιεχόμενό της. Στην ουσία χαράσσει τα ακραία όρια της άσκησης αυτής, επισημαίνοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή,  οι ασκούμενοι στα δικαστήρια δικηγόροι είναι ακριβώς αυτό: ασκούμενοι δικηγόροι και, όχι  βοηθητικοί υπάλληλοι.  Άρα, «τυχόν ανάθεση στους ασκούμενους Δικηγόρους βοηθητικών εργασιών της Γραμματείας ή κάθε άλλη παρεμφερής γραμματειακή εργασία ή υποστήριξη αντίκειται στον νομοθετικό σκοπό της άσκησης».  

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρονται:

«Σκοπός της δυνατότητας πραγματοποίησης μέρους της άσκησης στα Δικαστήρια είναι η καλύτερη δυνατή πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση των ασκουμένων δικηγόρων σε ζητήματα που άπτονται της άσκησης του Δικηγορικού έργου και όχι η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των Γραμματειών  και μάλιστα με την εκτέλεση “βοηθητικών εργασιών”.
Τυχόν αντίθετη παραδοχή άγει στο προδήλως άτοπο αποτέλεσμα να μετατραπούν οι ασκούμενοι δικηγόροι σε ασκούμενους υπαλλήλους των Δικαστηρίων, κάτι που αντίκειται τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα του νόμου.
Ως εκ τούτου :
Τα καθήκοντα που θα ανατεθούν στους ασκούμενους Δικηγόρους πρέπει να έχουν  πρωτίστως πρακτικό εκπαιδευτικό σκοπό και αντίστοιχα να είναι σε κάθε περίπτωση   συναφή  με το Δικηγορικό Λειτούργημα.
Τυχόν ανάθεση στους ασκούμενους Δικηγόρους βοηθητικών εργασιών της Γραμματείας ή κάθε άλλη παρεμφερής γραμματειακή εργασία ή υποστήριξη αντίκειται στον νομοθετικό σκοπό της άσκησης.
Οι ασκούμενοι δικηγόροι  μπορούν, ενδεχομένως, να ασχολούνται και στα τμήματα κατάθεσης δικογράφων και προσδιορισμού ή σε απολύτως συναφείς προς το Δικηγορικό Λειτούργημα εργασίες, όχι όμως στο αρχείο ή σε άλλη άσχετη με το δικηγορικό έργο υπηρεσία.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να “μετατραπούν” οι ασκούμενοι Δικηγόροι σε “ασκούμενους βοηθητικούς υπαλλήλους” των Γραμματειών».

Εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία η παρέμβαση, δεδομένων των συνθηκών στις δικαστικές γραμματείες, όπως και των κρατουσών αντιλήψεων.  Το σύνολο του εγγράφου  εδώ.

 

Σχολιάστε

Filed under Δικηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s