Άσκηση στα Δικαστήρια

Με το άρθρο 33 του Ν.3910/2011 τροποποιήθηκε ο Κώδικας περί Δικηγόρων, ως κατωτέρω :

«Στο άρθρο 6 του ν.δ. 3026/1954 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής και η παράγραφος 5 αναριθμείται σε 6:  «5. Μέρος της άσκησης, διάρκειας έως έξι μηνών μπορεί να γίνει στο πολιτικό και διοικητικό Εφετείο ή Πρωτοδικείο ή στην αντίστοιχη Εισαγγελία της έδρας του Δικηγορικού Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένος ο σκούμενος. Ο αριθμός των ασκουμένων, η κατανομή αυτών σε τμήματα και η εξειδίκευση των καθηκόντων που θα επιτελούν, καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του Εφετείου, Πρωτοδικείου ή της Εισαγγελίας, μετά από γνώμη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο ασκούμενος λαμβάνει αμοιβή που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Πρόκειται για μία νέα δυνατότητα άσκησης για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία συνδυάζει την φθηνή υποστήριξη των δικαστικών υπηρεσιών, με την δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας για τους νέους δικηγόρους. Η τροποποίηση ανοίγει το παράθυρο σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα νομικά αντικείμενα, στα οποία οι ασκούμενοι δικηγόροι δύσκολα αποκτούν πρόσβαση, ενώ επίσης εξασφαλίζει την εξοικείωσή τους με δικονομικούς χειρισμούς στην πράξη. Προφανές είναι, ότι δεν είναι λίγοι οι επιφυλακτικοί με τον νέο θεσμό,  προβάλλοντας επιφυλάξεις, σχετικά με το τι και το πως, θα διεκπεραιώνεται από τους ασκουμένους. Εκεί, προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν τα όργανα διοίκησης εκάστου δικαστηρίου, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Δικηγορικό Σύλλογο και όχι οι ασκούμενοι.

Με το υπ’ αριθμόν  56791/24.08.11 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθορίστηκε ο αριθμός των θέσεων των ασκουμένων ανά δικαστική περιφέρεια της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου η διαδικασία πρόσληψης. Ήδη η αμοιβή των ασκουμένων στα Δικαστήρια δικηγόρων καθορίστηκε στο ύψος των 600,00 € το μήνα, ποσό που κινεί το ενδιαφέρον των ασκουμένων συναδέλφων.
Για τα δικαστήρια της Κοζάνης ο αριθμός των ασκουμένων καθρίστηκε σε δύο (2), ενώ ο ΔΣΚ δημοσίευσε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σχολιάστε

Filed under Δικηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s