Blogs, ναρκωτικά και διάρκεια της δίκης

Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη αφορά την ρύθμιση της λειτουργίας του διαδικτύου και ιδιαίτερα των blogs και, προφανώς, το ηλεκτρονικό έγκλημα. Σύμφωνα με την χαρακτηριστική έκφραση του υπουργού, τα blogs «θα παύσουν να φιλοξενούν κουκουλοφόρους».

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθ. Ράντου, προκειμένου να θεσπιστεί σειρά ρυθμίσεων για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs, αλλά και τη διεύρυνση του καταλόγου των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Πέρα από τον ορισμό του νομικού πλαισίου, μέλημα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καλείται να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος  Σεπτεμβρίου, θα είναι η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και η ταυτόχρονη προστασία των πολιτών.

Ήδη ανακοινώθηκαν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία, εκτός του  προέδρου της κ. Ράντου, μετέχουν ως μέλη οι: Αθανάσιος Κατσιρώδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μαχαίρας, πρόεδρος Εφετών, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, αστυνομικός διευθυντής της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Ηλίας Θεοδωράτος, νομικός σύμβουλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ζωή Καρδασιάδου, διδάκτωρ νομικής, προϊσταμένη του τμήματος Ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος. Γραμματέας της επιτροπής ορίστηκε η κυρία Μαρία Αδαμοπούλου, διδάκτωρ Νομικής.

Απ’ ό,τι διαφαίνεται από τις δηλώσεις του, οι προθέσεις του Υπουργού κινούνται προς την κατεύθυνση των υπαρχουσών γνωμοδοτήσεων των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Με δεδομένο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του διαδικτύου διεθνώς και, ιδιαίτερα το αμερικανικό δίκαιο, που αποτελεί το δίκαιο των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Google και Hotmail), όπου η άρση της ανωνυμίας είναι δυνατή μόνον στην περίπτωση της απειλής κατά της ανθρώπινης ζωής, οι υπουργικές εξαγγελίες είναι αμφίβολο, αν όχι αδύνατον να υλοποιηθούν και μάλιστα, για εγκλήματα στον βαθμό πλημμελήματος. Ωστόσο, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα στον χώρο των bloggers, ανωνύμων και μη. Γεγονός είναι, ότι η ανωνυμία των blogs αξιοποιείται καταχρηστικά και ασύδοτα κατά κόρον, εις βάρος πολιτών και δικαιωμάτων. Ήδη ο Πάσχος Μανδραβέλης εξέφρασε την άποψή του για το θέμα, με το άρθρο του «Το αντίδοτο ασυδοσίας στα blogs»Ενδιαφέρουσα νομικοπολιτική προσέγγιση είναι και αυτή του e-lawyer, Βασίλη Σωτηρόπουλου, καθώς και η ανάρτηση του blogger Μανώλη Ανδριωτάκη, με τίτλο «Ποιος ωφελείται από το ανώνυμο διαδίκτυο;»Αναμένουμε.

Δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η αποποινικοποίησης της χρήσεως των ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», προωθείται, όπως ανέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών», αλλά αντιμετωπίζονται ως βαριά εγκλήματα οι σοβαρές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Επιχειρείται επίσης η διεύρυνση των εγγράφων που αποδεικνύουν τη χρήση ναρκωτικών, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πραγματογνωμοσύνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και «αθωώνουν» εμπόρους ναρκωτικών ουσιών. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο συντάχθηκε από επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, έχουν ως εξής:

** Η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί με τον νέο νόμο αξιόποινη πράξη. Τιμωρείται με πταισματική ποινή (κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ) η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη. Ως ιδιαίτερη καινοτομία αντιμετωπίζεται από τον νόμο (άρθρο 29, παρ. 2) η διάταξη σύμφωνα με την οποία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών όποιος καταρτίζει πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και όποιος νοθεύει ή χρησιμοποιεί μια τέτοια συνταγή με σκοπό να χρησιμοποιήσει ο ίδιος τα σχετικά ναρκωτικά.
** Με τον νέο νόμο προτείνεται ο απεγκλωβισμός του δικαστηρίου της ουσίας της υπόθεσης από τη χρήση μόνο της πραγματογνωμοσύνης ως αποδεικτικού μέσου για την εξάρτηση του κατηγορουμένου, που οδηγεί σε μείωση της ευθύνης του. Θα συνυπολογίζονται και άλλα έγγραφα ως αποδεικτικά μέσα, όπως θεραπευτικών προγραμμάτων αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.).
** Καθιερώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία του εξαρτημένου κρατουμένου και προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης από το δικαστήριο. Η διάταξη 34 προβλέπει για πρώτη φορά τη συμμετοχή και των κρατουμένων σε προγράμματα απεξάρτησης, αν το επιθυμούν, την εισαγωγή τους σε ειδικό θεραπευτικό κατάστημα και την ενδεχόμενη χρήση υποκατάστατων για την αποτοξίνωσή τους.
** Τυποποιείται όμως ως βασικό έγκλημα (άρθρο 20) η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηρίζεται ως κακούργημα και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σωρευτικά με χρηματική ποινή, ενώ διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές, όπως απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση, απαγόρευση διαμονής κ.λπ.). Κρίθηκε ότι είναι εντελώς άσκοπη η διατήρηση ως εγκλήματος της διακίνησης από αμέλεια, ενώ στο βασικό έγκλημα διευρύνθηκε το πλαίσιο ποινής προς τα κάτω από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-20, ώστε να μπορεί ο δικαστής να εκτιμά σωστά την περίπτωση.
** Ηπιότερη μεταχείριση προβλέπεται για τον δράστη διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών ή προμήθευσης οικείου, όπως αναφέρεται και το «κέρασμα». Προσδιορίζονται ακριβώς και τα κριτήρια, που είναι η πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της δόσης, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στον δράστη και από άλλους χρήστες. Επίσης ως κριτήρια ρητώς αναφέρονται το είδος των ναρκωτικών, η καθαρότητα και η ποσότητα της ουσίας, αλλά και οι ιδιαίτερες ανάγκες του χρήστη, όπως προκύπτουν από το ιστορικό του.
** Στις διακεκριμένες μορφές διακίνησης προβλέπονται αυξημένες ποινές για πράξεις που τελούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα, που απειλούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-20 χρόνια) και σωρευτική χρηματική ποινή από 50.000 ως 500.000 ευρώ. Ως τέτοια πρόσωπα ορίζονται οι υπάλληλοι που νόμιμα ασχολούνται με τα ναρκωτικά ή άλλα που ενεργοποιούνται σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα σχολεία, οι φυλακές κ.λπ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι φαρμακοποιοί που χορηγούν ναρκωτικά εν γνώσει τους ή οι γιατροί που εκδίδουν χωρίς ιατρική ένδειξη συνταγή για ναρκωτικά ή ουσίες για να παρασκευαστούν ναρκωτικά. Τα διακεκριμένα αυτά αδικήματα δεν απαιτούν οποιαδήποτε κρίση αναφορικά με την ποσότητα, επομένως και περιπτώσεις μικροποσότητας δεν μπορούν να έχουν τα προνόμια άλλων δραστών.
** Οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις τιμωρούνται με ποινή ισοβίων ή και με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή, που μπορεί να φθάσει και τις 600.000 ευρώ. Ως τέτοια περίπτωση εντοπίζεται η κατ’ επάγγελμα μεγαλοδιακίνηση ή χρηματοδότηση μεγαλοδιακίνησης ναρκωτικών. Η επικινδυνότητα του δράστη προσδιορίζεται και από τη μεγάλη ποσότητα της διακίνησης, που προκύπτει από το ύψος του οικονομικού οφέλους, που πρέπει να είναι από 50.000 και πάνω.
Από το «ΒΗΜΑ» επίσης,  δίνεται στη δημοσιότητα η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου συστήθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού για την εύλογη διάρκεια της δίκης και την επεξεργασία του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η επιτροπή συγκροτείται από τους/τις κ. Μιχαήλ Πικραμένο, Σύμβουλο Επικρατείας,ως Πρόεδρο, Αγγελική Παπαπαναγιώτου – Λέζα, Εφέτη Δ.Δ. και Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά,Κυριάκο Οικονόμου, Εφέτη Πειραιώς, αποσπασμένο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, αποσπασμένο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κυριακή Παρασκευοπούλου, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,Βασιλεία Πελέκου, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γεώργιο Δελλή, Επίκουρο Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Τσαντίνη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Αγόρω – Ελισσάβετ Λαζάρου, υπάλληλο με βαθμό Α΄, κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού του Τμήματος Ίσης Μεταχείρισης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 15.10.2011.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Υπουργείο Δικαιοσύνης

One response to “Blogs, ναρκωτικά και διάρκεια της δίκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s