Τιμή στον Ιωάννη Μανωλεδάκη

Πέθανε ο Ιωάννης Μανωλεδάκης. Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, δάσκαλος πολλών από εμάς.

Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, εξέχον μέλος της νομικής πανεπιστημιακής κοινότητας, διακρίθηκε στη ζωή του, όχι μόνον για την επιστημονική του επάρκεια, την αυστηρά συγκροτημένη νομική του σκέψη, συνδυασμένη με την διεισδυτική κοινωνική ανάλυση, αλλά και για το σπάνιο ήθος του, ως επιστήμονα και δασκάλου. Θεωρείται ο ιδρυτής μιας ολόκληρης σχολής στο Ποινικό Δίκαιο και στην Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, την οποία κόσμησε και υπηρέτησε από όλες τις θέσεις.

Είχα την τύχη και την ευτυχία, να έχω καθηγητή τον Ιωάννη Μανωλεδάκη και να κοινωνήσω της διδασκαλίας του. Μας δίδαξε την νομική μεθοδολογία, με αυστηρή δομή και συνέπεια. Είναι αυτός, που, στη συνέχεια, «εμπλούτιζε» την αυστηρή νομική μεθοδολογία, με τα κριτήρια του ανθρωπισμού και της επιείκειας.

Είχα την τύχη και την ευτυχία, να «συνεργαστώ» με τον Ιωάννη Μανωλεδάκη, ως εκπρόσωπος της πρώτης γενιάς των φοιτητών της συνδιοίκησης στα πανεπιστήμια, στα όργανα του Τμήματος και του Τομέα του, κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής της τότε μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια. Ανεπιτήδευτος, φυσικός, δημοκράτης, με φυσική ευγένεια, σαν άνθρωπος που τα είχε όλα, συζητούσε μαζί μας με τις ώρες για τους πανεπιστημιακούς θεσμούς ή για το πρόγραμμα σπουδών, ανεχόμενος τις υπερβάσεις της ακαδημαϊκής τάξεως από πλευράς μας, αλλά και χωρίς να διστάζει να υιοθετήσει προτάσεις ή παρατηρήσεις, που θεωρούσε εποικοδομητικές. Δίδασκε και εκεί.

Η συνάντηση μαζί του μας έκανε καλύτερους και πλουσιότερους. Έκτοτε, η ερώτηση «ο Μανωλεδάκης τι λέει;» ακολουθούσε κάθε συζήτηση για μεταρρύθμιση στο Ποινικό Δίκαιο και η έρευνα για την γνώμη του, ήταν προϋπόθεση, για την διαμόρφωση εικόνας. Ο θάνατός του, ένα ακόμη χτύπημα, σε όσα μας συγκρότησαν. Στη σημερινή άνυδρη πραγματικότητα, μας στερεί έναν επιστήμονα αναφοράς, έναν Δάσκαλο κορυφαίο.

Κύριε καθηγητά, υποκλίνομαι… Η τιμή είναι όλη δική μας….

                                                             Ντόρα Τσικαρδάνη

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under IN MEMORIAM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s