Συνταγματικό το μνημόνιο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με απόφασή της, ότι οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και αμοιβές, είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις, εν όψει του ενδεχομένου της χρεοκοπίας της χώρας. Σε περίπτωση νέων περικοπών, θα ελεγχθεί η συνταγματικότητά τους εκ νέου, ανάλογα με τις συνθήκες και τις συγκυρίες του συγκεκριμένου χρονικού σημείου.

Συγκεκριμένα, το ΣΤΕ έκρινε:

α) Ότι το μνημόνιο ΔΕΝ αποτελεί διεθνή σύμβαση, κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος και, άρα, η ψήφισή του δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία.

β)  Ότι, με το μνημόνιο δεν  αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και, ότι  ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ’ άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

γ) Ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ’ επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

δ) Τέλος, ότι το μνημόνιο δεν προσκρούει σε μια σειρά θεμελιωδών διατάξεων, όπως είναι το άρθρο 2, για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4, που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17, για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25, που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι προσφυγές απορρίφθηκαν.

Εκτεταμένο ρεπορτάζ εδώ.

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s