Ασφαλιστικά μέτρα, με αίτημα την διακοπή της πρόσβασης των Ελλήνων χρηστών σε site από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Lifo, στις 7 Νοεμβρίου 2011, θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν Οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως η ΑΕΠΙ, αλλά όχι μόνον) εναντίον των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (ISPs). Η πληροφορία είναι τόσο σημαντική, όσο και ακατανόητη, στο βαθμό, που στρέφεται εναντίον των Ελλήνων χρηστών και, κατά την γνώμη μας, επιχειρεί (με ασφαλιστικά μέτρα!!!) να  ανατρέψει την ιντερνετική πραγματικότητα, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Άρη Δημοκίδη από το Lifo :

 

Θα διακόπτεται η πρόσβαση των Ελλήνων χρηστών σε σάιτ όπως το rapidshare, στα torrents και σε οποιαδήποτε σελίδα…τυχόν… περιλαμβάνει σχετικά links;

Διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο maga.gr. Αφορά μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδικαστεί το Νοέμβριο στη χώρα μας. Την κατέθεσαν Οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως η ΑΕΠΙ, αλλά όχι μόνο) εναντίον των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (ISPs). Αντιγράφω απ’ το κείμενο:

Τα αιτήματα λοιπόν που έχουν οι οργανισμοί στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από όλες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, είναι τουλάχιστον πρωτοφανή. Σημαίνουν, εντελώς αντικειμενικά, την κατάλυση κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην πληροφόρηση.

Περιλαμβάνουν καταρχήν την καθολική διακοπή πρόσβασης σε ιστοσελίδες οι οποίες, προσέξτε…, «πιθανολογείται (!) ότι συμμετέχουν σε κυκλώματα ψηφιακής πειρατείας». Ζητούν δηλαδή να διακόπτεται η πρόσβαση των ελλήνων χρηστών του internet σε ιστότοπους όπως το rapidshare, σε ιστότοπους με torrents και σε οποιαδήποτε σελίδα …τυχόν… περιλαμβάνει σχετικούς συνδέσμους (links).

Το καλύτερο όμως είναι ότι ζητούν στην αίτησή τους την παροχή στοιχείων που έχουν «κατεβάσει» οι συνδρομητές! Δηλαδή ζητούν έμμεσα την άρση του απορρήτου στις ενέργειες των συνδρομητών προκειμένου να πληροφορούνται για την ταυτότητά τους. Υποθέτουμε με σκοπό να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μηνύσεις ή αγωγές, να ζητούν την κλήτευση των χρηστών κ.ο.κ.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου, 2011 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατόπιν αναβολής, που όπως καταλαβαίνουμε έχει επιτευχθεί με σκοπό να γνωμοδοτήσουν για το θέμα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Το maga.gr αναρωτιέται γιατί είχε μείνει στην αφάνεια τόσο καιρό αυτή η υπόθεση και αν η δημοσιοποίησή της (και σήμερα απ’ το Lifo.gr) χαλάει τα σχέδια κάποιων που προσπαθούσαν να την κρύψουν απ’ την «δημοσιότητα για την αποφυγή θορύβου, πανικού και της ανάλογης πίεσης, από τα blog και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

Προσωπικά δεν ξέρω, θα δείξει. Η ιντερνετική ασφάλεια και το απόρρητό μας δεν πρέπει να απειληθούν. Μου φαίνεται βέβαια λίγο υπερβολική η σκέψη το πως αν δεν μπορείς να κατεβάζεις παράνομα copyrighted πράγματα αυτό σηματοδοτεί «κατάλυση κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην πληροφόρηση»!

http://www.lifo.gr/blogs/bitsandpieces/25148

Σχολιάστε

Filed under ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s