Εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών, πάγωμα και μείωση μισθωμάτων, για τις εμπορικές μισθώσεις

    Τρεις σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων και αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα την αγορά και να ελαφρύνουν τα υψηλά κόστη των επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε δημοσιογράφους.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ότι η κρίση και η ύφεση δοκιμάζουν τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός της ρευστότητας, η πίεση των καθημερινών λειτουργικών εξόδων, λειτουργούν σαν θηλιά για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μένουμε αδρανείς ούτε αρκούμαστε στη χάραξη μεσομακροπρόθεσμων στρατηγικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και παρουσίασε τις τρεις ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική στέγη και ιδιαίτερα τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων, και οι οποίες είναι οι εξής:

  •  Δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών για την αναπροσαρμογή εμπορικών μισθωμάτων.
  • «Πάγωμα» των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους.
  • Μείωση κατά 20% στα ενοίκια ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, καθώς 7 στις 10 στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα και γραφεία και το κόστος μάλιστα της μίσθωσης αποτελεί το 20% – 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών επιτυγχάνεται με μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία λίγων μόλις εβδομάδων (1 μήνας), η γρήγορη αναπροσαρμογή και χωρίς κανένα κόστος των εμπορικών μισθώσεων, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των επαγγελματικών ενοικίων. Με το «πάγωμα»  των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους, που υπολογίζονται σε 500 σε όλη την επικράτεια, στηρίζεται έμπρακτα ο πολιτισμός που πλήττεται άμεσα από την οικονομική κρίση. Και με την οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ  καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όταν εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου και ενισχύεται δραστικά ο τουρισμός που αποτελεί ναυαρχίδα της ανάπτυξης.

 «Θέλω επίσης να δεσμευτώ ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία θα επιδιώξουμε και για το σύνολο των εμπορικών μισθώσεων που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά του αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών που δίνουν άμεσα πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται σήμερα θα ανακουφίσουν μεγάλο μέρος της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών στο θέμα των δαπανών τους για τα ενοίκια» δήλωσε ο υφυπουργός, κ. Ντίνος Ρόβλιας που ανέλυσε στη συνέχεια τις ρυθμίσεις για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανακοίνωσε τη ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για «πάγωμα» των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τη φετινή σχολική χρονιά. «Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε την απρόσκοπτη παροχή του κοινωνικού αγαθού και συνταγματικά κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος της παιδείας» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Με τη ρύθμιση αυτή, τα δίδακτρα των νηπιαγωγείων και της πρώτης (α΄) τάξης των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων, παραμένουν ως ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Επίσης, στις λοιπές τάξεις των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων παραμένουν τα δίδακτρα ως ίσχυαν κατά την αντίστοιχη τάξη φοίτησης το σχολικό έτος 2010-2011.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του υπουργού:

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ότι η κρίση και η ύφεση δοκιμάζουν τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός της ρευστότητας, η πίεση των καθημερινών λειτουργικών εξόδων, λειτουργούν σαν θηλιά για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μένουμε αδρανείς ούτε αρκούμαστε στη χάραξη μεσομακροπρόθεσμων στρατηγικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση. Συνομιλούμε καθημερινά με την αγορά, καταγράφουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που μπορούν να δώσουν άμεσα πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ρόβλιας σας παρουσίασε χθες την νομοθετική μας πρωτοβουλία για την άμεση κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων του παρεμπορίου. Μια δράση που πραγματικά θα ανακουφίσει το νόμιμο εμπόριο από τον σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό του λαθραίου και παράνομου εμπορίου.

 Στο ίδιο πλαίσιο, θέλω σήμερα να σας παρουσιάσω τρεις ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική στέγη και ιδιαίτερα τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων. Με τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνουμε τους χρόνους μίσθωσης για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες στηρίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιπλέον συμβάλουμε στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται η μίσθωση ενός ακινήτου.

Είμαι βέβαιος πως με τις παρεμβάσεις αυτές η αγορά θα βγει συνολικά κερδισμένη καθώς οι επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, προς όφελος δικό τους και βεβαίως του τελικού καταναλωτή. Άλλωστε όλες μας οι πολιτικές συντείνουν σε αυτόν ακριβώς τον διπλό στόχο: από τη μια να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία στην κρίση και από την άλλη να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική.

Θέλω εδώ να επισημάνω, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία φορέων της αγοράς, περίπου το 70% των επαγγελματικών χρήσεων, δηλαδή 7 στις 10 επιχειρήσεις στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα και γραφεία. Το κόστος μάλιστα της μίσθωσης επαγγελματικής στέγης αποτελεί, ανάλογα με την περιοχή, το 20% – 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης. Από μόνο του αυτό το στοιχείο καταδεικνύει την καθοριστική συμβολή που έχει το ύψος του μισθώματος στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα, και βέβαια με τα μηνύματα που εισπράττουμε καθημερινά από την αγορά για τα προβλήματα που προκύπτουν σε διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης επαγγελματικών ενοικίων, προχωρούμε στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

  •  Δημιουργούμε εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την αναπροσαρμογή των εμπορικών μισθώσεων
  • Προωθούμε παράταση των μισθώσεων για 5 χρόνια σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη επαγγελματική κατηγορία, αναφέρομαι στα θέατρα και τους κινηματογράφους
  • Και τέλος, για τον δοκιμαζόμενο κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αποφασίζουμε παράταση των μισθώσεων έως 12 χρόνια και δυνατότητα μείωσης έως 20% στα ενοίκια ξενοδοχείων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Με το πρώτο μέτρο, τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για εμπορικές μισθώσεις, θέλουμε να προσφέρουμε στον επιχειρηματικό κόσμο ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη γρήγορη αναπροσαρμογή των εμπορικών μισθωμάτων. Γνωρίζουμε καλά ότι η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό αυτορυθμιστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, και θέλω να επισημάνω ότι μεταξύ αυτών είναι και το Δημόσιο, που παρουσιάζουν μεγάλη ανελαστικότητα στη μείωση των ενοικίων ακόμη και σήμερα, μέσα στην κρίση. Προσφέροντας λοιπόν την επιλογή της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, που ισοδυναμεί σε περίπτωση συμφωνίας με δικαστικό συμβιβασμό, δίνουμε τη δυνατότητα σε λίγες μόλις εβδομάδες (1 μήνας) να προκύπτει χωρίς κανένα κόστος συμβιβασμός μεταξύ των 2 μερών. Πρόκειται για μια διαδικασία απλή, έγκυρη και αποτελεσματική που πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στον εξορθολογισμό των επαγγελματικών ενοικίων. Θέλω να τονίσω εδώ ότι στη διαδικασία αυτή υπάγονται και οι κρατικές μισθώσεις σε ιδιώτες, όπου προκύπτουν το τελευταίο διάστημα και τα σημαντικότερα προβλήματα μείωσης των ενοικίων.

Με την παράταση των μισθώσεων για 5 χρόνια σε θέατρα και κινηματογράφους, θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τον χώρο του πολιτισμού, που και αυτός βάλλεται όπως είναι αναμενόμενο από την κρίση και τη μείωση του τζίρου. Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν ψυχαγωγία, αποτελούν ταυτόχρονα και επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Θέλω να επισημάνω πως σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 250 κινηματογράφοι και κάπου 260 θέατρα, συνολικά μιλάμε για περισσότερες από 500 επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας συνεπώς να φροντίσουμε και για αυτές τις επιχειρήσεις, για τους εργάτες της τέχνης, και γι’ αυτό παρατείνουμε για τα επόμενα 5 χρόνια τις μισθώσεις στους χώρους αυτούς.

Τέλος, προχωράμε σε μια γενναία παρέμβαση προς όφελος των ξενοδοχείων που μισθώνουν ακίνητα από το Δημόσιο όπου δίνουμε τη δυνατότητα μείωσης των ενοικίων έως 20% στα ξενοδοχεία αυτά και επιπλέον παρατείνουμε τις μισθώσεις για 12 χρόνια. Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες της οικονομίας μας και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Με την παρέμβαση αυτή βοηθάμε τα 204 ξενοδοχεία που λειτουργούν σε ακίνητα του δημοσίου να πάρουν μια μεγάλη ανάσα. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που απέδιδε 1,5 εκ. ευρώ για ενοίκιο στο Δημόσιο, θα έχει ένα όφελος μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως από τη ρύθμιση αυτή.

Θέλω επίσης να δεσμευτώ ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία θα επιδιώξουμε και για το σύνολο των εμπορικών μισθώσεων που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, θέλω να σας ανακοινώσω ότι φέρνουμε άμεσα ρύθμιση στη Βουλή με την οποία «παγώνουμε» για την επόμενη σχολική χρονιά τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στα ίδια επίπεδα με τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για μια επιβεβλημένη απόφαση στο πλαίσιο της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα μας. Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε την απρόσκοπτη παροχή του κοινωνικού αγαθού και συνταγματικά κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος της παιδείας. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος παροχής της εκπαίδευσης στην χώρα μας, κρίνουμε σκόπιμη την προσωρινή αποτροπή των αυξήσεων των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012. Συγκεκριμένα, τα δίδακτρα των νηπιαγωγείων και της πρώτης (α΄) τάξης των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων παραμένουν ως ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Επίσης, στις λοιπές τάξεις των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων παραμένουν τα δίδακτρα ως ίσχυαν κατά την αντίστοιχη τάξη φοίτησης το σχολικό έτος 2010-2011.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του υφυπουργού, κ. Ντίνου Ρόβλια:

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται σήμερα θα ανακουφίσουν μεγάλο μέρος της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών στο θέμα των δαπανών τους για τα ενοίκια.

Με τη ρύθμιση για τις Επιτροπές Διακανονισμού για τις εμπορικές μισθώσεις, συστήνονται σε κάθε Νομό επιτροπές διακανονισμού για τις εμπορικές μισθώσεις ως εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων. Η Επιτροπή αυτή απαρτίζεται από ένα μέλος του Δικαστικού Γραφείου που εδρεύει στην οικεία Περιφέρεια ως Πρόεδρο, έναν κοινό εκπρόσωπο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων του νομού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η επιτροπή επιλαμβάνεται των υποθέσεων κατόπιν αναφοράς ενός τουλάχιστον από τα εμπλεκόμενα μέρη (είτε του μισθωτή είτε του εκμισθωτή) και εξετάζει τις υποθέσεις με βάση την αρχή της εκατέρωθεν ακρόασης, κατά τρόπο ώστε να εκφράζουν όλα τα μέρη επαρκώς τις απόψεις τους. Εφόσον επιτευχθεί συμβιβασμός ως προς την αναπροσαρμογή του μισθώματος, τότε συντάσσεται πρακτικό, το οποίο επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και ως εκ τούτου αποτελεί τίτλο εκτελεστό. Διαφορετικά, η Επιτροπή εκδίδει πόρισμα το οποίο λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια και εκτιμάται ελεύθερα. Συμφωνία που επιτυγχάνεται από τα μέρη, χωρίς να προσφύγουν στην Επιτροπή, μπορεί να επικυρώνεται από αυτή και με τον τρόπο αυτό να προσδίδει στον συμβιβασμό αυτό ισχύ δικαστικού συμβιβασμού. Τέλος έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η διαδικασία να είναι ταχεία: Η Επιτροπή επιλαμβάνεται της υποθέσεως εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αναφοράς και εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός υποχρεούται να εκδώσει πόρισμα εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακρόασης.

Όπως διαπιστώσατε και εσείς είναι μια απλή διαδικασία, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος στις εμπορικές μισθώσεις χωρίς να επιβαρύνει του ενδιαφερόμενους με δικαστικά κόστη, πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Παράλληλα ο συμβιβασμός που επιτυγχάνεται μέσα από τον μηχανισμό αυτό έχει αυξημένη ισχύ αφού επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και επομένως αποτελεί τίτλο εκτελεστό.

Οι επιτροπές διακανονισμού εδρεύουν στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, και εκπροσωπούνται σ’ αυτή τόσο οι μισθωτές (έμποροι – ελεύθεροι  επαγγελματίες) όσο και οι εκμισθωτές (ιδιοκτήτες ακινήτων). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε  την αμεροληψία της επιτροπής. Ταυτόχρονα όμως εξασφαλίζουμε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν γνώση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην τοπική αγορά και οικονομία και είναι έτσι σε θέση να κρίνουν κατά τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό.

Η διαδικασία αυτή δεν υποκαθιστά τα Δικαστήρια, ούτε στερεί τους ενδιαφερόμενους από το δικαίωμα προσφυγής σ’ αυτά. Προσφέρει όμως μια αξιόπιστη διαδικασία επίλυσης. Εμπεδώνει την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που πρέπει να διέπει τις συναλλακτικές σχέσης, επιτρέποντας στα μέρη να επιλύουν τις διαφορές τους χωρίς δικαστικές αντιπαλότητες.

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την παράταση των μισθώσεων χειμερινών και θερινών κινηματογράφων και θεάτρων που λήγουν μέχρι το τέλος τους έτους για πέντε ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι το 2016. Το ευεργετικό αυτό μέτρο, της παράτασης δηλαδή της μίσθωσης μέχρι το 2016 καταλαμβάνει και μισθώσεις που λήγουν μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. Επισημαίνω δε, ότι οι χώροι όπου μπορούν να στεγαστούν θέατρα και κινηματογράφοι είναι περιορισμένοι και ότι η επένδυση στο ακίνητο για να «στηθεί» μια κινηματογραφική ή θεατρική αίθουσα είναι μεγάλη, επομένως, η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι προσφέρουν στην πολιτισμική ζωή του τόπου και συναρτάται και προς την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας για την προαγωγή της τέχνης.

Με την τελευταία ρύθμιση, η οποία αφορά τα ξενοδοχεία, παρέχεται η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων ακινήτων στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία), τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, την ΚΕΔ ή ΝΠΔΔ, μέχρι 12 έτη. Παράλληλα μειώνεται το ελάχιστο ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων βάσει του οποίου προσδιορίζεται το ετήσιο μίσθωμα από 6% σε 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας του μισθίου ή της αγοραίας αξίας αυτού, όπου δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και υφιστάμενες μισθώσεις, όπου μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Είναι προφανές ότι διάταξη αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία), σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, συνυπολογίζοντας  ότι η απόσβεση της αξίας της επένδυσης γίνεται σε μακρό χρόνο και ότι τα ξενοδοχεία υφίστανται έντονο ανταγωνισμό από άλλους τουριστικούς προορισμούς, και υπάρχει η ανάγκη να συμπιέσουν τα κόστη και να «ρίξουν» τις τιμές στον τελικό καταναλωτή. Ο τουρισμός, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και την στηρίζουμε.

Πηγή: Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότηταςhttp://www.mindev.gov.gr/?p=4508)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s