Νέα κόντρα δικαστικών – κυβέρνησης

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Αλ. Αυλωνίτη από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»:

Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις ακόμα και συνταγματικού επιπέδου διατυπώθηκαν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη νέα διάταξη του ν. 3904/10 που απαγορεύει στα ποινικά δικαστήρια να αναβάλλουν οποιαδήποτε υπόθεση πάνω από δύο φορές, ακόμα και αν υπάρχουν λόγοι ανώτερης βίας (π.χ. σοβαρή ασθένεια, τραυματισμός, κ.λπ. του κατηγορουμένου).

Οι νομικοί προβληματισμοί, που αποτελούν άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΠ και υπουργείου Δικαιοσύνης, επεκτάθηκαν σε διατάξεις που προβλέπουν ότι οι επιθεωρητές των δικαστηρίων ελέγχουν υποχρεωτικά τις αναβολές για να διαπιστώνουν εάν προκύπτει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς και στις ρυθμίσεις που επιτρέπουν να προσδιορίζονται κάθε μήνα ιδιαίτερες δικάσιμοι μόνο για φορολογικά κακουργήματα ή για προφυλακισμένους με κακουργηματικές κατηγορίες.

«Ευρω-καταδίκες»
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει ότι το «πλαφόν» των δύο αναβολών επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν πολλές «ευρω-καταδίκες» της χώρας και έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές φορές δίνονται «εύκολες» και «αβασάνιστες» αναβολές.

Στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της Ολομέλειας ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες υποστήριξε ότι η απόλυτη απαγόρευση τρίτης αναβολής μιας δίκης προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όταν υποχρεώνει να πραγματοποιηθεί η δίκη ενός κατηγορουμένου που μπορεί να έχει σοβαρότατους λόγους αναβολής.

Με ψήφους 21-15 η Ολομέλεια ΑΠ ανέβαλε τελικά τη λήψη απόφασης για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να συγκεντρωθούν πρώτα στατιστικά για τις αναβολές που δόθηκαν πριν, αλλά και μετά τον νέο νόμο κυρίως στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

One response to “Νέα κόντρα δικαστικών – κυβέρνησης

  1. savvas

    Θεμα: καταγγελία
    Θέλω να θέσω υπό’ όψιν σας το εξής ζήτημα που ανέκυψε μετά την ψήφιση του ν. 3904/2010 : Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ως άνω νόμου αλλάζουν οι ώρες και η προθεσμία παροχής κοινωφελούς εργασίας , οι διατάξεις του άρθρου αυτού ως ουσιαστικού δικαίου είναι ευμενέστερες σε σχέση με τις προϊσχύσασες διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 6,7 Π.Κ που ρυθμίζουν την μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας και σε συνδιασμό με το άρθρο 2 παρ. 1 Π.Κ θα έπρεπε να γίνεται δεκτό το αίτημα να καθορισθούν εκ νέου οι ώρες και η προθεσμία παροχής κοινωφελούς εργασίας παλαιών αποφάσεων, παρόλα αυτά σχετικές αιτήσεις απορρίπτονται από τους Εισαγγελείς τόσο του Πρωτοδικείου όσο και του Εφετείου Θεσ/νίκης κατά πάγια τακτική, ενώ την ίδια στιγμή παρόμοια αιτήματα γίνονται δεκτά στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και σε άλλα Πρωτοδικεία της χώρας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε άμεσα ώστε να παύσει αυτή η διακριτική μεταχείριση σε βάρος πολλών δεκάδων συνανθρώπων μας που παρέχουν σήμερα κοινωφελή εργασία. Δεν πιστεύω ότι άλλος νομός εφαρμόζεται στην Αθήνα και σε αλλά Πρωτοδικεία και άλλος στην Θεσσαλονίκη?? πρέπει να βρεθεί και μια λύση για εμάς να απολυθούν ολοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s